EL FUTUR DE L'ESQUERRA
Crònica 02/04/2012

El PSPV tanca en fals el congrés amb dubtes sobre la seva unitat

Ximo Puig ha guanyat el congrés del PSPV d'aquest cap de setmana, però ha hagut de pagar un peatge molt car. La nova executiva del partit té 69 membres, per intentar acontentar a tothom.

Salvador Almenar
3 min
El PSPV tanca en fals el congrés amb dubtes sobre la seva unitat

ALACANTEls socialistes valencians van tancar ahir el seu 12è congrés nacional amb la incertesa de saber si l'executiva d'integració formada pel seu nou líder, Ximo Puig, congeniarà. Dissabte passat, després de ser proclamat secretari general, Puig va anunciar que comptaria amb tots els sectors i que la seva representació es veuria plasmada en els òrgans de govern del partit. I el seu ànim per integrar les famílies perdedores va ser tal que, per a sorpresa de tots, Puig va presentar una executiva amb 69 membres, el doble, pràcticament, que l'anterior.

L'alegria, però, anava per barris, i no en tots els nuclis del partit va agradar la idea. Una mostra d'això és que l'executiva nacional es va aprovar amb el 65% dels vots, menys suport que el que va rebre Puig per ser proclamat nou secretari general. Al màxim òrgan de poder del partit hi haurà Leire Pajín, que torna a la primera línia de política, però ara al País Valencià. L'exministra ostentarà la sotssecretaria general, càrrec que també ocuparà Francesc Romeu, que, a més, serà el portaveu de l'executiva. Puig haurà de gestionar les tensions passades entre les seves dues mans dretes que provenen de sectors del socialisme molt allunyats.

El sorprenent d'aquesta executiva tan àmplia és que, malgrat la quantitat de càrrecs, les negociacions per compondre-la es van allargar més hores de les previstes. El secretari general va haver de demanar a la mesa del congrés un ajornament per presentar la seva proposta, que va quedar tancada a les 12 del migdia. Malgrat tot, Puig finalment va aconseguir imposar la seva gent en els llocs de rellevància de la direcció en ocupar totes les sotssecretaries. A les files de l'ex secretari general Jorge Alarte no van entendre, però, que als seus se'ls hagués integrat, atès que van ser relegats als llocs de cua.

Per davant seu van quedar els lermistes de Puig, encapçalats per Ciprià Císcar, que torna per ocupar una sotssecretaria. Abans d'aquest cap de setmana part de la militància socialista entenia que el lermisme era el passat, però aquest congrés ha demostrat que no solament no és el passat sinó que és el futur del PSPV. Una altra dada que deixa la nova executiva és la inclusió de dos antics secretaris d'organització del PSOE, els ja citats Pajín i Císcar.

En el discurs de clausura del congrés, Puig va reiterar que el seu projecte "té una vocació claríssima d'integració", amb la qual pretén "construir una alternativa de govern socialista per al 2015". Perquè, pel seu secretari general, el PSPV és l'única alternativa "real". "Que no ens enganyin, els altres són una altra cosa, però no alternativa", va assenyalar.

Aquest missatge anava directament dirigit a aquells que en els últims anys han cedit el seu vot a Esquerra Unida o a Compromís, i que Puig sap que ha de recuperar si no vol que es compleixin les enquestes internes del partit que diuen que encara podrien empitjorar els seus resultats electorals.

Deixa l'alcaldia de Morella

Puig ja ha comunicat als regidors de Morella "la necessitat de deixar" l'alcaldia per dedicar-se exclusivament a la secretaria general. Des del seu despatx haurà de gestionar en els pròxims dies alguns aspectes que corresponen al funcionament institucional del partit. Per exemple, el relleu al Parlament valencià. Tot fa pensar que Jorge Alarte no seguirà com a portaveu a les Corts Valencianes, encara que Ximo Puig tampoc ha confirmat si serà ell qui prendrà les regnes del grup parlamentari o delegarà aquesta responsabilitat en algú de la seva confiança.

El líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va aprofitar la seva intervenció al congrés per destacar "la deterioració de la credibilitat" de Mariano Rajoy en els seus 100 primers dies de govern, per haver fet "tot allò que va dir que no faria en campanya". En aquest sentit, va assenyalar que els resultats electorals d'Andalusia i Astúries i la convocatòria de la vaga general són la resposta dels ciutadans a la pujada d'impostos, a l'abaratiment de l'acomiadament i a l'amnistia fiscal. Rubalcaba va qualificar l'última mesura de política fiscal de Rajoy com una "ganga per als defraudadors".

stats