TEST A LES URNES
Crònica 02/12/2011

Perilla la majoria absoluta del partit de Putin a la Duma

Rússia mostra senyals de cansament davant la pràctica certesa que Putin repetirà presidència el 2012. El seu partit guanyarà les legislatives de diumenge però pot perdre la majoria absoluta.

Carme Riera Sanfeliu
2 min
Perilla la majoria absoluta  del partit de Putin a la Duma

BARCELONA.El primer ministre rus, Vladímir Putin, va rebre diumenge l'aprovació del seu partit, Rússia Unida (RU), per presentar-se a les presidencials del 2012. Putin va iniciar amb força la seva campanya i va acusar els "governs estrangers de finançar l'oposició".

Rússia celebra diumenge eleccions legislatives, un preludi a les presidencials, i els sondejos demostren que malgrat les acusacions del premier, l'oposició juga un paper molt dèbil. No obstant, la popularitat del partit governamental ha disminuït. RU controla un 70% de la Duma: 315 dels 450 escons. Els últims sondejos de l'institut rus independent Levada auguren que podria perdre 62 d'aquests seients i allunyar-se així de la majoria absoluta. Amb una majoria més petita, Putin necessitaria el suport d'altres partits per introduir canvis constitucionals. Fins ara, RU ha modificat la carta magna russa sense gaires entrebancs.

Augmenta el vot comunista

20 anys després de la caiguda de l'URSS, el Partit Comunista veu com augmenten els seus votants, molts dels quals estan descontents amb l'actual govern. Levada els dóna un 17% dels vots, 5 punts més que en les legislatives del 2007. En la seva campanya, els comunistes demanen una "nova unió de nacions germanes" com a solució per retornar a la "pàtria robada". Més enllà, volen "tornar als russos la riquesa que els han pres". Una de les seves demandes més sonades és recuperar la identificació ètnica als passaports, una norma establerta per Ióssif Stalin que es va abolir el 1997. A part dels incondicionals que defensen els valors d'esquerra i els nostàlgics de la Unió Soviètica, aquest any alguns membres destacats de RU s'han afegit a les files comunistes. Malgrat les desercions, el partit té experiència a l'hora d'assegurar-se la victòria.

A l'historial de denúncies per comicis irregulars que acumula RU s'hi sumen les dificultats burocràtiques i econòmiques que una llei aprovada per Putin el 2005 posa al registre de partits. Lev Gudkov, director de Levada, alerta que "augmenta la certesa que les eleccions es manipulen i deslegitimen tot el sistema de poder". Observadors internacionals monitoritzaran els comicis. Fins ara, les seves valoracions sempre han estat negatives.

stats