CONGRÉS DEL PARTIT COMUNISTA CUBÀ
Crònica 18/04/2011

Raúl Castro proposa limitar els mandats polítics

Randal C. Archibold
3 min
Raúl Castro va inaugurar el VI Congrés del Partit Comunista, crucial per al futur  de Cuba, amb un discurs amb una forta càrrega d'autocrítica del partit.

The New York Times / L'havana.Durant 52 anys els germans Castro han governat Cuba, però si el president Raúl se surt amb la seva, pot acabar fora del càrrec el 2013 o definitivament el 2018, quan tingui 86 anys.

Castro, en un discurs inaugural del VI Congrés del Partit Comunista molt crític -el primer des del 1997-, va anunciar una bateria de canvis destinats a treure l'illa de la desesperació econòmica i del pensament estancat. Un dels més destacats va ser una proposta perquè els càrrecs polítics es limitin a dos mandats de cinc anys, en un esforç per rejovenir un sistema polític dominat per una gerontocràcia lleial a la revolució. Al capdamunt hi són ell i el seu germà Fidel, de 84 anys, que va cedir el poder definitivament el 2008 i que el mes passat va anunciar que ja no era el cap del Partit Comunista.

Raúl Castro va fer ahir més explícit el que la majoria de cubans comenten d'amagat i que la resta del món ja ha donat per fet: l'era Castro s'acosta a la seva fi. "Hem arribat a la conclusió que és convenient limitar els principals càrrecs polítics i estatals a un període màxim de dos mandats consecutius de cinc anys", va dir Castro, que també va reconèixer que la seva generació no ha aconseguit preparar una nova fornada de joves líders i va demanar "un sistemàtic rejoveniment de tota la cadena del partit i dels llocs administratius". Les paraules de Castro augmenten els rumors sobre el seu ascens al cim del partit des de la segona posició que actualment ocupa i sobre qui serà el seu successor.

Realisme econòmic

La seva proposta de reduir els mandats va arribar en un dia en què Cuba va balancejar-se entre el passat i el futur. Castro va jurar lleialtat al socialisme alhora que es rendia a la freda realitat de la paralitzada economia del país. D'una banda, va demanar que s'elimini la llibreta de racionament i que continuï l'expansió de l'empresa privada. De l'altra, va intentar convèncer el miler de delegats del partit perquè es desfacin de la inèrcia i apostin per una "actualització" del model cubà.

"Cap país o cap persona pot gastar més del que té", va dir Castro en un congrés que ha de generar grans canvis en el sistema cubà abans de dimarts. "Dos més dos són quatre, mai cinc, i encara menys sis o set, com en algunes ocasions havíem pretès".

Castro va parlar més de dues hores. Un cop va declarar que "tot el que s'havia de dir sobre la revolució ja s'ha dit", encara es va allargar una hora més. El president va donar garanties que el socialisme prevaldrà i va prometre als cubans l'accés gratuït a la sanitat i a l'educació, tot i que va reconèixer que alguns dels serveis estatals com la llibreta de racionament són "una càrrega insuportable" i que desencoratja el treball de la població.

En el seu discurs també va elogiar l'ampliació d'oportunitats per als emprenedors. El govern ha atorgat 180.000 llicències per a petits negocis com la venda de cafè, parades de menjar ràpid o lloguer d'habitatges, i s'espera que ens els pròxims mesos se n'aprovin desenes de milers més. Malgrat tot, Castro es va mostrar reticent a la relaxació de les lleis sobre la compravenda de cases i va assegurar que va "contra el socialisme".

L'economia cubana s'enfonsa pels efectes persistents de la recessió global des del 2008, per una caiguda en picat del mercat del sucre i, tal com argumenta el govern cubà, per culpa de l'embargament dels Estats Units.

Les propostes de Castro poden ser els canvis més significatius des de les nacionalitzacions del 1968, tot i que ell i els seu entorn estan lluitant per dirigir Cuba d'una manera que no sigui percebuda externament com una conseqüència de la fallida del socialisme.

stats