CAVALCADES REIALS PLA DE MOBILITAT
Crònica 05/01/2011

Reis per terra, mar i aire

Els patges fa dies que recullen cartes i aquesta nit, per fi, tindrem aquí Ses Majestats. A cada indret arribaran d'una manera, i a la majoria del país escolliran fer-ho en transports motoritzats. De tot tipus, això sí.

A. Brullet / M. Bausells
4 min
Ferrocarrils, Campsentelles

Barcelona.La imatge dels tres Reis sobre les típiques carrosses tronades està passada de moda. Avui els nens catalans els podran veure a sobre de canoes, tramvies, tractors i fins i tot fent ràpel. El triumvirat format per Melcior, Gaspar i Baltasar fa dies que és en camí, guiat per l'estel d'Orient -no descartem que avui en dia utilitzin GPS-, i només els queden unes hores perquè arribi a terres catalanes.

A tots els Països Catalans s'ultimen els preparatoris. Les hores prèvies a la nit de Reis es fa difícil per als nens pensar en res més, però, per sort, l'oportunitat de saludar Ses Majestats a les cavalcades fa l'espera més suportable. Entre les 16 h i les 19 h, s'hauran plantat a tots els pobles, ciutats i barris que els reben pels seus carrers. Per anar calmant la impaciència, aquí teniu un recull de les maneres en què arriben a gran part del territori, de les més estranyes a les més tradicionals. És un recull de les moltes aportacions que han fet els nostres lectors.

Transport marítim

A moltes localitats costaneres, els Reis arriben per l'horitzó

El vaixell és un dels transports preferits per Ses Majestats per arribar a la nostra terra des d'Orient. A Barcelona desembarcaran del pailebot Santa Eulàlia , una embarcació antiga, del 1918, reparada pel Museu Marítim. Hauran fet part de la travessia a bord d'un dels velers de la Barcelona World Race per agilitzar el viatge.

A Tarragona la cavalcada compleix cent anys, i la ciutat ho celebrarà amb tres carrosses noves i 4.000 corones reials, la majoria confeccionades en un taller aquests dies. Quan arribin al moll de la Costa, els rebran les sirenes dels vaixells del port, salves pirotècniques -reservades per a les grans personalitats- i bengales que encendran els patges.

A moltes localitats els Reis arribaran per mar. És el cas del Masnou, Blanes, Calella, Roses, Cambrils, Llafranc, Palamós, l'Escala, Sant Carles de la Ràpita i Formentera, entre moltes altres. En alguns casos ho faran en velers, en altres en llanxes i altres embarcacions de motor.

Transport fluvial

Ses Majestats també naveguen pels rius catalans

A Tortosa, els Reis arriben per l'Ebre, a bord d'una de les embarcacions plataforma de manteniment del canal navegable. Com a altres localitats, la cavalcada serà temàtica: aquest any gira al voltant de Les mil i una meravelles .

A Amposta també arribaran pel riu Ebre, i a la Seu d'Urgell ho faran baixant pel Segre, guiats per un grup de piragüistes. A l'Hospitalet de Llobregat entraran pel mar, i pujaran Llobregat amunt fins a arribar a la ciutat. A Gironella també arribaran baixant pel riu Llobregat en barques.

En helicòpter i en avió

A diverses ciutats catalanes hi arriben en transport aeri

A algunes ciutats, els Reis tenen el privilegi d'arribar-hi en helicòpter. A Sant Cugat del Vallès hi haurà un desplegament important i s'hi faran quatre cavalcades diferents. En dues arribaran en aquest mitjà: al centre de la ciutat aterraran al parc de l'Arborètum, i al districte de Mira-sol ho faran al camp de futbol.

A Sant Joan Despí, on volen mantenir el secret de l'arribada perquè sigui "sorprenent", i a Santa Coloma de Gramenet, també arribaran en helicòpter, igual que a Reus, on aterraran al Parc de Sant Jordi.

A Lleida, on fins ara havien optat pel tren -els darrers anys l'AVE-, enguany els Reixos, com molts els anomenen a Ponent, han escollit volar-hi en avió, que aterrarà al nou aeroport d'Alguaire, abans de fer camí cap a la plaça Ramon Berenguer, on començarà la cavalcada.

En transport públic

Els Reis també van en tren, Ferrocarrils, bus o tramvia

Com tothom, els Reis també agafen els transports públics quan cal. A la Floresta -districte de Sant Cugat del Vallès- o Valldoreix, per exemple, arriben a l'estació dels Ferrocarrils de la Generalitat, i a localitats com Torelló o Santa Perpètua de Mogoda arriben a bord dels trens de Rodalies. A Valls hi arriben en tren.

A Sant Feliu de Llobregat hi arriben en el Trambaix, i a Sant Fost de Campsentelles ho faran en autobús urbà. A Queralbs ho fan en cremallera, després de visitar la Mare de Déu de Núria.

Tractors multiusos

Al món rural, els Reis o les seves carrosses van en tractor

En moltes poblacions de zones rurals, els tractors són el mitjà escollit, com és lògic, per Ses Majestats per passejar-se i saludar els ciutadans. A tot Catalunya és habitual que siguin els tractors els que arrosseguin les carrosses reials. En alguns pobles, són els Reis mateixos els que directament van a dalt del tractor.

Alguns exemples són Maspujols (Baix Camp), Prullans (Cerdanya), Monistrol de Calders (Bages) -on un any van arribar en tres excavadores-, Vandellòs (Baix Camp), Fornells de la Selva (Gironès), Àger (Noguera), Belianes (Urgell), Martorelles (Vallès Oriental), Carme (Anoia), Molló (Ripollès) -amb remolcs decorats pels nens del poble-, o Sant Pere de Ribes.

Totterrenys i més

Encara que el terreny ho impedeixi, acaben arribant

A pobles en què es fa difícil circular amb mitjans convencionals, els Reis arriben en jeeps o totterrenys, com a Vilabella (Alt Camp), Arnes (Terra Alta) i a Sant Julià de Cerdanyola (Berguedà). En alguns indrets, fins i tot, ho fan en quads -és el cas de Mont-ras (Baix Empordà)-. El que calgui per arribar a tot arreu.

stats