Crònica 15/12/2011

Roba i calçat disparen els preus al novembre

L'arribada de l'hivern propicia l'increment de preus en la roba i el calçat de temporada, que s'apugen un 5,4% a Catalunya. L'IPC del novembre reflecteix que són els productes que més s'encareixen.

E.f. / T.g.
2 min
Roba i calçat disparen els preus al novembre

BARCELONA.Els preus van augmentar només quatre dècimes el mes passat en global a Catalunya. La roba va ser l'element que més va contribuir a l'increment, que es va veure compensat per la davallada dels preus dels medicaments del 2,9% (la més baixa des del gener del 1994). La taxa d'inflació interanual catalana va quedar-se en el 3%, segons l'Instituto Nacional de Estadística (INE).

La pujada de preus del tèxtil del 5,4% és normal al novembre, quan acostuma a venir el fred. El comerç confia en aquest canvi de temperatura perquè s'animin les vendes i anar escalfant motors de cara al Nadal. En el conjunt d'Espanya, els preus van augmentar quatre dècimes al novembre (2,9%), mentre que la inflació interanual va baixar per segon mes consecutiu i va caure una dècima, fins al 2,9 %.

Segons les dades de l'INE, destaca l'evolució d'alguns productes que també són sensibles en les festes nadalenques, com les patates, que van baixar un 11,2%, mentre que els llegums ho van fer un 4,4%. Pel que fa a les reaccions, el president de la Federación Nacional de Asociaciones de Trabajadores Autónomos (ATA), Lorenzo Lamor, va criticar que la inflació augmenti a un ritme més elevat que les rendes familiars. Lamor va destacar que l'evolució de la inflació fa perdre poder adquisitiu tant a les famílies com als autònoms i als pensionistes. En aquest sentit, el secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, va demanar al futur president del govern, Mariano Rajoy, que tingui en compte la desviació de l'IPC per corregir l'impacte de la pujada dels preus en les pensions, que estan congelades, informa Efe. Toxo va afegir que l'increment dels preus afecta "entre 5 i 6 milions de pensionistes i jubilats". Des d'aquest sindicat també van indicar que s'està perdent l'oportunitat d'utilitzar la via dels preus per millorar la quota de mercat dels productes espanyols.

Moderació salarial

Per la seva banda, les patronals CEOE i Cepyme preveuen que la dada d'inflació del desembre se situarà en el 2,5%, i que l'any que ve es reduirà. En un comunicat, les organitzacions empresarials consideren que el consum no creixerà el 2012 i que les previsions de creixement econòmic es revisaran a la baixa, i això representa que els preus dels béns industrials i de la majoria dels serveis creixeran de manera "molt moderada". A més, opinen que l'any que ve serà "molt difícil" per a l'economia espanyola i que la demanda interna seguirà feble. Les exportacions també podrien reduir el seu vigor dels últims mesos.

Per això, la CEOE i Cepyme van demanar mantenir la moderació salarial, perquè redundarà en una millora de la competitivitat de les empreses. Finalment, les patronals van remarcar que les administracions públiques han d'evitar que els impostos "juguin un paper inflacionista" l'any que ve.

Si tornem al repartiment geogràfic de l'evolució de l'IPC, els preus van pujar en totes les demarcacions, encara que ho van fer de manera més significativa a Lleida (0,5%) i a Barcelona (0,4%), i menys a Girona (0,3%) i Tarragona (0,2%).

En termes interanuals, la demarcació amb més pujada de preus va ser Lleida, un 3,4%, per davant de Girona (3,1%) i Barcelona i Tarragona, on van créixer en tots dos casos un 2,9%. Pel que fa a la taxa acumulada, també va ser més gran a Lleida (un 2,6%).

stats