LA SEGURETAT A LA BASÍLICA
Crònica 21/04/2011

La Sagrada Família demana ajuda als Mossos

El Patronat de la Sagrada Família ha demanat al conseller d'Interior, Felip Puig, que els Mossos d'Esquadra facin una auditoria per millorar la seguretat al temple. Dimarts s'avaluarà el cost dels danys.

Joan Serra
2 min
Agents de la Guàrdia Urbana van desallotjar turistes i curiosos de l'entorn de la Sagrada Família quan dimarts al matí es va declarars un incendi a la sagristia.

Barcelona.Mentre els turistes es passejaven amb normalitat per l'interior de la Sagrada Família, el president del Patronat, Joan Rigol, i els responsables de la construcció del temple van arremangar-se ahir per planificar la rehabilitació dels espais afectats. S'haurà de reconstruir la sagristia i arranjar la cripta, però també és prioritari repensar la seguretat. L'endemà de l'ensurt de l'incendi, Rigol va demanar al conseller d'Interior, Felip Puig, que els Mossos d'Esquadra assessorin el Patronat en la vigilància del recinte. L'auditoria policial s'enllestirà en les pròximes setmanes. "Sol·licitarem una anàlisi exhaustiva perquè hem de millorar la seguretat", va explicar Rigol a l'ARA. El fet que el presumpte autor de l'incendi accedís a la sagristia sense dificultats -a la cripta s'hi podia entrar lliurement quan s'oficiaven misses- ha fet que el temple hagi mogut fitxa.

Des de la dedicació com a basílica, la Sagrada Família ha multiplicat el nombre de visitants (se'n comptabilitzen 12.000 cada dia). Tenint en compte el volum de visites, i amb l'afegit de l'incendi provocat, ningú discuteix que el Patronat ha de perfeccionar el model de vigilància, que ara es limita a l'ús d'agents subcontractats (les 24 hores del dia), amb el suport de 69 càmeres. "A partir d'ara, la cripta formarà part del sistema global de seguretat", va afirmar Rigol. De manera immediata, els agents que ara inspeccionaven les naus centrals també controlaran l'espai de la cripta. Quan la junta del Patronat disposarà de les recomanacions dels Mossos d'Esquadra, convocarà els vocals de la fundació que gestiona la Sagrada Família per aprovar les mesures de vigilància proposades.

Les misses, reubicades

L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va remarcar ahir que el servei de seguretat del temple va funcionar "correctament". La cripta continuava ahir tal com l'havien deixat els bombers en el moment d'extingir l'incendi a la sagristia. A banda de les parets ennegrides, l'espai no va patir danys estructurals, tampoc en el mobiliari ni en els vitralls de Gaudí. Sí que va quedar inutilitzat el quadre elèctric. "La feina més important serà de neteja, però no s'ha produït una pèrdua de valors patrimonials", va puntualitzar Rigol. El Patronat està a l'espera del peritatge de la companyia asseguradora, que haurà d'analitzar els desperfectes per avaluar-ne el cost econòmic. Els pèrits visitaran el temple dimarts que ve.

Fins que no s'hagi determinat l'abast dels danys, no es podran iniciar les tasques de neteja i de rehabilitació de la cripta. Durant aquest període, la parròquia de la Sagrada Família haurà de trobar un altre espai per oficiar les misses. El rector, Lluís Bonet, va anunciar que, de manera provisional, les cerimònies es faran al deambulatori de l'absis, darrere de l'altar principal. Els feligresos hi podran accedir per la façana de la Passió.

L'incendi de dimarts no provocarà canvis en l'organització de l'acte d'homenatge al poble japonès, que es farà dissabte davant de la façana del Naixement per recordar les víctimes del terratrèmol i el tsunami. A les dues torres centrals del temple s'hi desplegarà un cercle vermell per evocar la bandera nipona.

stats