En breu
Crònica 14/11/2011

Salut i retallades

Ara
2 min
Salut i retallades

La família d'una dona de Tossa de Mar que va patir un aneurisma i va morir el 10 de setembre després de voltar per quatre hospitals ha posat una querella contra l'últim centre on va ser atesa, l'Hospital de la Vall d'Hebron. Els imputats són el gerent i el cap del servei de neurocirurgia, acusats de no garantir l'atenció sanitària a la pacient i de denegar-li l'assistència a la qual tenia dret. Segons un comunicat de la Vall d'Hebron, els seus professionals "van actuar de manera correcta durant tot el procés, tenint en compte en tot moment l'estat de la pacient i que es van utilitzar els recursos adequats".

Carmen Mesa Nozal, de 65 anys, es va despertar el 7 de setembre a la matinada amb un mal de cap fort i va perdre la consciència. A les cinc del matí la van portar a l'Hospital de Blanes. D'allà la van derivar a l'Hospital Josep Trueta, centre de referència a Girona. Els metges d'aquest centre van diagnosticar l'aneurisma, van explicar als familiars que la situació era greu i que havien de derivar la pacient a la Vall d'Hebron perquè el seu centre estava afectat per la reordenació dels serveis establerta des del departament de Salut de la Generalitat. És aleshores quan una ambulància va traslladar Carmen Mesa a l'Hospital de la Vall d'Hebron. Va ingressar a l'UCI i se li van fer més proves, però no se la va operar "perquè els quiròfans de la Vall d'Hebron estaven tancats", diu la querella.

Mentrestant, a la pacient se li va voler fer al mateix centre una embolització per aturar el flux de sang i evitar que el cervell quedés més afectat. Però segons l'informe de l'hospital que adjunta la querella, no va ser possible, un cop més per falta de mitjans. Al dia següent, malgrat haver patit dos sagnats més, no la van operar per falta de quiròfans. Va ser a les onze de la nit del dia 9 quan se la va traslladar a l'Hospital Clínic, on la van operar. Després de la intervenció la van retornar a la Vall d'Hebron, on va morir el dia 16.

Tant el departament de Salut com la Vall d'Hebron neguen haver procedit de manera incorrecta i s'esforcen a desvincular els fets de les retallades, segons declaracions dels seus portaveus a Efe. Des de la Vall d'Hebron asseguren que l'enquesta interna realitzada al centre arran de la queixa de la família ha conclòs que es va actuar correctament en tot el procés. Explica que l'hospital no va operar a la pacient amb més rapidesa perquè els quiròfans estaven ocupats amb urgències i no tancats, de manera que el centre ho desvincula de les retallades. Un portaveu del departament de Salut de la Generalitat ha explicat que el cas "no presenta cap anomalia ni particularitat fora del que és habitual en aquests pacients".

stats