Crònica 03/02/2011

Tornen les bandes per crear el caos a Tunísia

Les bandes armades han tornat als carrers de Tunísia. Han atacat diverses escoles i la seu del ministeri de l'Interior, ara encapçalat per un independent. La UGTT n'acusa la policia política de Ben Ali.

Cristina Mas
2 min
Un soldat vigila l'entrada d'una escola primària a Tunis.

Barcelona."Les forces de la reacció s'estan organitzant. Volen castigar el poble tunisià per haver fet una revolució", deia ahir Choukri Benamara, professor de la Facultat de Ciències Econòmiques de la Universitat de Tunis. Des de dilluns els grups armats que van causar el caos en les primeres hores després de la fugida de Ben Ali han tornat als carrers de diverses ciutats del país.

Dilluns i dimarts les bandes van atacar instituts i escoles, i van aterrir els estudiants i les seves famílies. Tant el govern com la Unió General de Treballadors Tunisians (UGTT) vinculen aquests grups a l'aparell de l'antic règim i especialment a la seva policia política i la guàrdia presidencial. Els atacs més greus es van produir a la ciutat de Kasserine, on van cremar botigues i edificis governamentals. La policia no va intervenir per aturar els pillatges. A Tunis els estudiants van protagonitzar una manifestació per exigir més seguretat. L'exèrcit es va desplegar a les portes dels centres.

La seu del ministeri de l'Interior a Tunis va ser atacada dimarts per un grup d'unes dues mil persones, segons les declaracions del nou ministre, Farhlat Rrajhi, un jutge independent que ha començat la depuració dels aparells de seguretat amb la destitució de trenta alts càrrecs. El ministre va agrair a l'exèrcit que defensés l'edifici i a ell mateix.

Xarxa intacta

Ben Ali, que era ministre de l'Interior fins que va protagonitzar el cop d'estat del 1987 contra Habib Bourghiba, tenia una enorme xarxa de cossos policials, parapolicials i d'espionatge que no va ser desmantellada en la revolució que el va tombar.

"Les bandes que ens ataquen estan organitzades per la gent de l'RCD, el partit de Ben Ali", denunciava Sadok Mahmoudi, representant del sindicat UGTT a Kasserine. "El que volen és aterrir la gent: han cremat un institut, una associació i un dispensari mèdic. Se senten forts perquè han vist que Mubàrak no cau: el destí de Tunísia està més lligat que mai a Egipte".

L'agència de notícies France Presse cita el testimonis d'un policia que assegura que els joves que van participar en els pillatges cobraven 12 euros.

Vagues

Dilluns els treballadors de l'aeroport de Tunis van protagonitzar una vaga per exigir millores en les condicions de treball. Des de la caiguda de Ben Ali, s'han produït reivindicacions laborals en hotels i ministeris. Els treballadors de la companyia Tunisie Telecom s'han manifestat per intentar millorar els salaris més baixos. En diverses empreses com la Banca de Tunísia, l'asseguradora Star o el grup de comunicació Essabah, els treballadors han fet fora els directius lligats a l'antic règim i estan gestionant la feina ells mateixos.

stats