Crònica 21/05/2011

El Tribunal Suprem de França obre la porta al judici contra Jacques Chirac

Juli Martí Casals
1 min

ParísEn un ambient enrarit, la precampanya presidencial francesa fa un tomb inesperat. A l'afer de Dominique Strauss-Kahn s'afegeix ara la decisió del Tribunal Suprem, la màxima jurisdicció francesa, que ahir va rebutjar tots els intents d'aturar el procés jucidial contra l'expresident de la república, Jacques Chirac.

La llarga història del procés a Chirac va començar el 1989, amb unes acusacions que es remunten als anys que era l'alcalde de París i que l'imputen d'haver consentit la contractació a l'Ajuntament de persones vinculades al seu partit (RPR) per ocupar llocs de treball ficticis. L'arribada a la presidència de la República, el 1995, li va garantir dotze anys d'immunitat. En abandonar la presidència, la causa contra Chirac es va reactivar i, des d'aleshores, els seus advocats i els d'altres inculpats multipliquen els recursos judicials per frenar encara més el possible judici, previst pel setembre. Chirac es podria convertir en el primer cap de l'Estat que és jutjat des que el 1945 es va condemnar el mariscal Petain per col·laboració amb el nazisme.

El judici afegiria també més espectacle mediaticopolític a una precampanya per a la presidència del país ja prou sacsejada aquests dies. Mentrestant, el president Nicolas Sarkozy guarda silenci i observa com els socialistes, desconcertats, semblen unir-se al voltant de la primera secretària Martine Aubry, en contra del nou preferit dels sondejos, François Hollande. Si Hollande acaba guanyant les primàries socialistes en contra de la voluntat del PS, la jugada podria reforçar un Sarkozy que fa poques setmanes alguns ja donaven per mort.

stats