Crònica 16/05/2011

Zapatero ubica el PP a la dreta de la dreta

Zapatero va defensar les seves polítiques socials abans de reclamar als socialistes que aquesta setmana "suïn la samarreta" per evitar que tornin les polítiques d'un PP que està "a la dreta de la dreta".

Miquel Codolar
2 min
El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero.

Saragossa."Al PP gairebé els va fatar dir que els immigrants feien pudor", va lamentar ahir un enèrgic José Luis Rodríguez Zapatero, que no entén per què "després els estranya que diguem que són la dreta de la dreta", va afegir amb relació al missatge d'un PP que "no respecta els drets humans" perquè "li interessen molt poc les persones".

L'estratègia de Zapatero ahir i del PSOE durant aquesta setmana serà defensar el que considera que és la "identitat del projecte" del PSOE, un conjunt de mesures que són "el rumb segur cap a la recuperació". En aquest sentit, va dir que "la llei de la dependència justifica una legislatura" i va anunciar que el consell de ministres de divendres aprovarà "l'esforç més important" de l'Estat en matèria de beques de formació, que augmentaran un 5% i s'igualaran les de formació professional de grau superior amb les universitàries. Ha alertat, en canvi, que el PP vol aplicar el copagament sanitari i ha rebutjat que Rajoy digués ahir que vol tornar al 1996 perquè aquell model era "insostenible".

Zapatero va apel·lar a la responsabilitat de la "majoria progressista" que considera que hi ha a l'Estat per no donar cap opció al PP d'un Mariano Rajoy que "no fa ni fred ni calor". Abans de començar l'última setmana de campanya, en què Zapatero anirà a llocs on se la juga, com avui a Sevilla, ha dit que els pròxims dies "treballarem durament, suarem la samarreta", perquè tot i que al PP "estan confiats, nosaltres estem remuntant i aquesta setmana demostrarem qui és el PSOE", va reblar a crits.

Aquest missatge d'optimisme xocava ahir al matí amb les diverses enquestes que publicaven les principals capçaleres espanyoles, segons les quals el PP s'imposaria a autonomies històricament socialistes, com ara Castella-la Manxa, Andalusia i Extremadura, on no podria governar sense el suport d'IU. El secretari d'Organització, Marcelino Iglesias, va destacar que hi ha un 20% d'indecisos socialistes i va defensar que "tot està obert" encara perquè les diferències són de pocs vots. Serà una setmana força intensa.

stats