REVOLTES ÀRABS
Crònica 09/10/2011

El president del Iemen torna a dir que dimitirà

El president del Iemen ho ha tornat a prometre: dimitirà. L'oposició només veu en l'anunci de Sàleh la intenció de recuperar el suport dels membres del seu partit que han abandonat el règim.

Carme Riera
2 min

BARCELONA.No és la primera vegada que el president del Iemen, Ali Abdul·lah Sàleh, anuncia que abandonarà el poder. Però en els 33 anys que fa que s'aferra al seu càrrec, sempre s'ha fet enrere de qualsevol promesa de dimissió.

"No anhelo el poder, de fet, el rebutjo i dimitiré en els pròxims dies per deixar-lo enrere", assegurava ahir en un discurs televisat per la cadena estatal. "Hi ha homes sincers, ja siguin militars o civils, que són capaços de governar el Iemen", va concloure. Però són pocs els que rebrien la confiança del president. Fa tot just un mes, quan va tornar al país després de passar tres mesos a l'Aràbia Saudita per recuperar-se d'un atemptat al palau presidencial, Sàleh va dir que no dimitiria si els seus oponents podien presentar-se a les eleccions presidencials.

Un objectiu amagat

Un dels seus principals rivals és el general Ali Mohsen al-Ahmar, que després de retirar el suport al president, va recolzar els moviments de protesta que demanen la dimissió de Sàleh. La insurrecció de militars i les riuades de protestes que omplen els carrers i les places del país inspirades en la Primavera Àrab han paralitzat un govern que dia rere dia va perdent més suports.

El ministre d'Informació iemenita, Tareq al-Shami, va dir ahir a la televisió qatariana Al-Jazira que el president tenia planejat dimitir en el marc de la iniciativa proposada pels països del Golf. Preocupats per l'augment de la inestabilitat al Iemen, els seus rics veïns han intentat durant mesos convèncer Sàleh d'acceptar la seva proposta: que abandoni el poder i convoqui eleccions amb la condició de rebre immunitat judicial. La iniciativa del Golf també accepta que Sàleh no dimiteixi fins que no es facin eleccions.

Tenint en compte això i que el president no ha precisat quan abandonarà el càrrec, l'oposició no dóna credibilitat a l'anunci. L'activista Tawakul Karman, Premi Nobel de la Pau 2011, assegurava ahir també a Al-Jazira que "Sàleh no marxarà" i que "la seva única intenció és recuperar el suport que ha perdut entre els membres del seu partit".

stats