Crònica 02/02/2012

Els presidents exhibeixen sintonia econòmica

L'agenda nacional va quedar aparcada, però en economia la sintonia entre Mariano Rajoy i Artur Mas és alta. El català es va mostrar disposat a posar-se al seu costat en les reformes estructurals.

Joan Faus
2 min
La societat civil va unir-se l'any 2007 a l'Iese per demanar que el Prat fos un hub internacional i es gestionés des de Catalunya.

MADRID.L'agenda econòmica va centrar bona part de la reunió entre els presidents català i espanyol. Artur Mas va donar suport a les mesures de Mariano Rajoy.

Suport a les reformes: Col·laborarà a fons

Mas es va mostrar disposat a "col·laborar bé i a fons" amb les reformes estructurals que impulsa el govern espanyol i la seva política d'austeritat. "Tenim una predisposició molt positiva, ganes d'ajudar i de ser escoltats", va dir, abans d'advertir sobre possibles desacords si algunes d'aquestes mesures afecten l'autogovern. Va posar com a exemple la futura llei d'estabilitat pressupostària: "Si fos una invasió del nostre marc no podríem estar-hi d'acord".

Reforma laboral: Dóna suport al PP

El president va donar suport a la reforma que impulsa l'executiu espanyol. Va considerar que els acords entre els agents socials són "significatius però no suficients". Amb paraules molt semblants a les que utilitza Rajoy, Mas va demanar més flexibilitat i va insistir en la importància dels autònoms i les pimes en la creació de nous llocs de treball.

Finançament del deute: Demana un aval de l'Estat

Mas va demanar que les comunitats autònomes paguin un "cost similar" al de l'Estat pel seu deute. Va demanar mecanismes per tenir un "accés similar" al crèdit i al deute per pagar els serveis públics.

Els deutes amb Catalunya: Mas dóna "per fet" el pagament

Mas va donar "per fet" que el govern espanyol pagarà els deutes que té amb Catalunya però no es va atrevir a dir quan es pagarien. Es tracta dels 759 milions d'euros i els 219 milions que s'havien de cobrar el 2010 i el 2011 de la disposició addicional tercera de l'Estatut, i dels 1.450 milions del fons de competitivitat. "Dono per fet que un govern seriós paga els deutes. Si no, es trenca la línia de confiança. Això ha d'anar a missa", va dir.

La gestió dels aeroports: Demana un paper al Prat

Mas va explicar que va demanar a Rajoy mantenir la participació en la gestió parcial de l'aeroport del Prat, tot i la suspensió del procés de privatització. "Ja havíem acordat una fórmula. No la podem perdre", va dir el president, que va reclamar també la gestió completa dels aeroports de Girona, Reus i Sabadell. No van tractar el tancament de Spanair.

Pacte fiscal: Una oportunitat de futur

Mas va presentar a Rajoy el seu projecte de pacte fiscal. El president va dir que és "el gran tema de la legislatura", una oportunitat per "refer la relació" entre Catalunya i Espanya, i que "determinarà la relació de fons" en el futur. Es va mostrar confiat en la possibilitat d'acord però va advertir que, en cas contrari, Catalunya es veurà obligada a "anar per altres vies" i fer "un camí propi" per obtenir més "capacitat de decisió política i sobirania fiscal".

stats