JORNADA DE PRECIPITACIONS ABUNDANTS
Crònica 13/03/2011

El temporal tindrà una rèplica dimarts

Catalunya va registrar rècords de precipitacions durant la jornada d'ahir. La pluja va provocar 150 sortides dels bombers i va tornar a mossegar les platges de la costa del Maresme.

M. Bernis / E. Sendra
3 min
El temporal tindrà una rèplica dimarts

Barcelona.El sol d'aquest diumenge caldrà aprofitar-lo bé perquè començarem la setmana amb una segona tongada de precipitacions, que durarà com a mínim fins dijous. Les pluges descarregaran sobretot a la costa i caldrà anar amb el paraigua a sobre pràcticament a tot arreu. La jornada amb més xàfecs serà probablement dimarts: s'acumularan quantitats de pluja de més de 50 litres per metre quadrat i el llevant mantindrà el mar molt alterat, una situació molt similar a la que es va registrar ahir.

Durant aquest dissabte es van comptabilitzar 165 litres a Pradell de la Teixeta (Priorat), 146 a l'Albiol (Baix Camp), i més de 120 a Roquetes (Baix Ebre), l'Argenetra i Capafonts (Baix Camp). Tot i que les comarques més afectades per la pluja van ser les del Camp de Tarragona, l'aigua va arribar a tots els punts del territori (pocs van ser els llocs on van caure menys de 20 litres). Al Pirineu, les precipitacions van ser en forma de neu i per sota de les cotes previstes. Ara les muntanyes acumulen entre 15 i 50 centímetres de neu nova. El vent i el temporal de mar també van ser protagonistes: es van registrar ratxes de fins a 50 quilòmetres per hora a poblacions com Cambrils i l'Escala, i les onades van arribar als dos metres d'altura.

Els efectes de l'aigua i la neu

Al Tarragonès, l'aigua va provocar un esllavissament de terra a la línia de tren que uneix Pradell de la Teixeta, al Priorat, i Riudecanyes, al Baix Camp. Això va obligar a tallar el servei ferroviari de la línia R15 a mitja tarda. Les intenses nevades van fer caure la xarxa elèctrica als municipis de Boí, Taüll i Pla de l'Ermita (Alta Ribagorça) i més d'un miler de persones van estar prop de cinc hores sense llum. El temporal també va fer posar en alerta les poblacions de la Costa Brava, víctimes dels últims episodis meteorològics, tot i que les afectacions van ser menys importants de les previstes. A Palamós es va restringir el pas de vehicles i vianants a la via que uneix els clubs marítims. Platja d'Aro va activar la fase de prealerta i va tallar els accessos al passeig marítim i el riu de la localitat. Els passejos de Cabrera, Vilassar i Premià, al Maresme, es van veure afectats pel fort onatge i els accessos subterranis van quedar inundats. El mar va mossegar metres de sorra a les platges.

Les afectacions també van obligar a suspendre diversos actes, com la jornada de vot anticipat de Barcelona Decideix per a la consulta del 10 d'abril a Nou Barris i la commemoració dels 10 anys del tancament d'immigrants a l'església del Pi. Més enllà de les nombroses incidències i dels prop de 150 avisos dels Bombers de la Generalitat per filtracions, sobretot per aigua acumulada en baixos d'edificis, el temporal d'ahir no va provocar danys personals.

Hi ha sectors del país que fins i tot han rebut de manera positiva les precipitacions. "No crec que les pluges hagin estat perjudicials en cap lloc. Els conreus se'n beneficiaran", va apuntar Joan Caball, coordinador nacional d'Unió de Pagesos. "El millor és que plogui a poc a poc, que vagi calant, i que s'alterni amb sol", va detallar. Les aigües d'ahir són positives per als conreus, com els cereals i els farratges -els que primer se'n beneficiaran- i per ampliar les reserves dels pantans.

Les estacions d'esquí, satisfetes

Les estacions d'esquí també van oferir un somriure al temporal. A la Molina hi va nevar durant tot el dia. "Això ajuda tant a la qualitat com a la quantitat de la neu", van destacar ahir des de l'estació. Els gruixos d'entre 15 i 50 centímetres de neu nova, sumats als que probablement cauran entre demà i dimecres, asseguren una temporada d'esquí una mica més llarga.

stats