Publicitat
Publicitat

ZONES VERDES

Els veïns volen una consulta ciutadana a Montjuïc

Fins a 56 motius per dir que no. Els veïns de la zona de Montjuïc neguen d'entrada la modificació del Pla General Metropolità corresponent a la muntanya que ha aprovat inicialment l'equip de govern de Barcelona amb el suport d'ERC. Ahir, quan expirava el termini per presentar-hi al·legacions, van fer públics els seus 56 peròs. El pla preveu una desasfaltització de la muntanya i una protecció de la inclusió de nous equipaments a través de plans especials que els veïns interpreten com un "increment emmascarat de construcció en zones verdes". A banda de reconèixer com a verds espais existents com l'Anella Olímpica, el pla també inclou possibles nous equipaments com la Casa del Marroc.

Però la manera com s'ha dut a terme el llarguíssim procés participatiu també genera moltes crítiques fins al punt que la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona i les entitats de la zona demanen que el procés culmini amb una consulta ciutadana com la que es va fer per a la frustrada reforma de la Diagonal. Ana Menéndez, presidenta de l'Associació de Veïns de la Satalia, justifica la idea en el fet que el futur de la muntanya de Montjuïc és "un punt molt més important per a la ciutat i els veïns". Un dels punts centrals del rebuig és la decisió municipal d'instal·lar la nova gossera -després que es descartés el parc de l'Oreneta com a emplaçament- a la muntanya, entre l'Institut Botànic i la part de darrere del cementiri de Montjuïc, a tocar del nou jardí botànic. També els veïns apunten que no hi ha una protecció real dels espais naturals del penya-segat i les parts adjacents i per això reiteren la "necessitat d'una reserva natural parcial".

Nova estació del funicular
Una de les idees recollides en el pla i una de les menys publicitades és la possible ubicació d'una nova estació del funicular al carrer Nou de la Rambla, a tocar de l'anomenat Refugi 307. Els veïns creuen que és "inviable" aquesta ubicació en aquest lloc en concret mentre que l'Ajuntament alerta que ara mateix només hi ha una possible reserva de sòl que en tot cas no afecta l'antic refugi de la Guerra Civil, un dels pocs de la ciutat que està obert al públic a través de visites concertades.

Els veïns de Montjuïc, que ahir van fer sentir les seves queixes en roda de premsa, van reiterar que estan tips de ser una mena de calaix de sastre d'equipaments descartats en altres ubicacions de la ciutat i denuncien que amb aquesta modificació urbanística "l'Ajuntament s'ha fet les qualificacions a mida per possibilitar l'encaix del nou Parc d'Acollida d'Animals de Companyia", en referència a la nova qualificació 6c/mj (zona verda de caràcter metropolità). Una nova zona verda que inclou equipaments i vials i que els veïns alerten que serà "la via per facilitar la urbanització de la muntanya en contra del que es recull com a objectiu del pla, que és garantir el percentatge de zones verdes".

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT