Cultura 25/04/2015

Arts Libris: el pols del llibre d’artista actual

L’Arts Santa Mònica acull 70 expositors amb llibres enllaunats, gravats o retallats

Antoni Ribas Tur
2 min
Dos dels més de 70 estands de l’edició d’aquest any d’Arts Libris, que compta amb un 25% d’expositors internacionals.

BarcelonaUna carta transcrita damunt un tros de metacrilat, vermell i rebregat com un paper, ¿és encara una carta o s’ha convertit en una escultura? O en un document? O en un llibre? La galeria de Castelló de la Plana Cànem exposa algunes de les peces més peculiars que es poden veure en aquesta edició d’Arts Libris, un seguit de treballs de la sèrie Cartes de la Mediterrània de l’artista italiana Laura Ambrosi, realitzats a partir de cartes reals. Entre els més de 70 expositors s’hi poden veure publicacions de tota mena: des de llibres enllaunats fins a retallables, gravats i objectes artístics. Però també hi ha llibres convencionals de les principals editorials de l’Estat, i els grans artistes contemporanis nacionals i internacionals apareixen com a valor segur. Hi ha llibres d’artista de Miquel Barceló, Jaume Plensa, Josep Guinovart, Joan Miró, Joan Brossa, Eulàlia Valldosera, Luis Gordillo i Andy Warhol, entre altres noms.

L’editor i llibreter francès Christophe Daviet-Thery va participar en el simposi de l’edició anterior de la fira i aquest any hi té un estand. Ha guanyat un dels premis que patrocina la Fundació Banc Sabadell pel catàleg d’una exposició dels cartells d’un altre gran nom, Allan Kaprow, titulat Posters. “Vendre és important però també ho és conèixer gent i explicar-los com treballo”, diu Daviet-Thery, que ha centrat la seva parada en llibres que parlen d’altres llibres. “He conegut dissenyadors gràfics que m’han interessat -afegeix- i també han sorgit propostes per fer exposicions amb altres professionals que he conegut aquí”. Els llibres guardonats formaran part de la Col·lecció de Llibre d’Artista de la Fundació Banc Sabadell. “Juguem a ser editors perquè tots tres som fotògrafs”, diu Juan Diego Valera, un dels tres membres de Ca l’Isidret Edicions. En tres anys han publicat deu llibres d’artista i Valera ha sigut també guardonat pel fotollibre Diente de chucho : “És el diari d’una estada de 28 dies que vaig a fer a Guatemala”. El llibre no té text, només fotografies, i l’objectiu de l’autor ha sigut traslladar l’espectador als ambients que va conèixer: “Vull que empatitzi amb la sensació constant de desorientació, inseguretat i ansietat que vaig tenir”.

Visibilitat i recursos propis

The Green Parrot és un espai artístic barceloní sense ànim de lucre. “Cadascun dels nostres projectes va acompanyat d’una edició”, diu Beatriz Escudero. “Però entenem l’edició en un sentit obert i cada cas és diferent. Ser a Arts Libris ens dóna difusió. La venda de les edicions ens permet generar recursos”. Els llibres de The Green Parrot són tan diversos com els assajos breus que acompanyen les seves exposicions, un coixí o el respatller d’una butaca de tub metàl·lic que Lúa Coderch va dissenyar coincidint amb l’exposició inaugural de la sala, l’abril del 2014.

stats