PATRIMONI
Cultura 14/06/2017

Barcelona vol descobrir mosaics públics i privats

Fins al 31 de juliol tothom hi podrà aportar les seves descobertes, després la participació es tancarà i l’objectiu és organitzar itineraris per conèixer els mosaics de la ciutat

Sílvia Marimon
2 min
Barcelona vol descobrir mosaics públics i privats

Barcelona“¿Has vist mosaics a la façana d’algun edifici? ¿Al rètol d’una botiga? ¿Tens un terra de mosaic hidràulic a casa? Fes-ne una foto i envia’ns-la per crear tots plegats un inventari de mosaics de Barcelona”, es pot llegir a la web El mosaic del meu barri que ha llançat el Servei d’Arqueologia de l’Ajuntament de Barcelona. De moment, ja té 208 mosaics registrats que han enviat 193 participants. Les fotografies no es publiquen a l’instant sinó que el Servei d’Arqueologia en fa una recerca i documenta cada fotografia amb una fitxa. Fins al 31 de juliol tothom hi podrà aportar les seves descobertes, després la participació es tancarà i l’objectiu és organitzar itineraris per conèixer els mosaics de la ciutat. “No existeix cap inventari de mosaics, i fer una web és també un recurs perquè la ciutadania valori i conservi el nostre patrimoni”, diu Montserrat Pugès, cap de Conservació Preventiva i Restauració de Barcelona. La pàgina també inclou consells pràctics per conservar els mosaics.

A la web s’hi poden penjar mosaics de tessel·les, de rajola ceràmica, alicatats, de gres ceràmic, hidràulics, de cartró pedra o trencadís. “Amb aquesta iniciativa hem fet moltes descobertes”, afirma Pugès. “Hem trobat molts mosaics de cartró pedra [format per plaques fetes a base de capes de paper i de cartró premsat] que desconeixíem”, diu Pugès. A l’inventari s’hi pot trobar, per exemple, un mosaic de cartró pedra de la Casa Àsia.

Del segle XIII al XXI

Pugès també assegura que a través de la participació ciutadana s’han localitzat molts paviments a Montjuïc i s’ha obtingut més informació sobre els paviments de gres monocrom que va fer la Casa Nolla a Barcelona. La web incorpora creacions recents com els 200.000 hexàgons de ceràmica que reprodueixen del sostre del mercat de Santa Caterina o El món neix en cada besada que Joan Fontcuberta va fer el 2014 a la plaça Isidre Nonell en motiu del Tricentenari. El més antic és el mosaic medieval de tessel·les de la Casa Ardiaca. Hi ha alguns mosaics hidràulics del segle XVIII com l’arrimador del claustre d’entrada situat a l’exterior del CCCB que és d’entre 1736 i 1749.

stats