Cultura 13/04/2015

Barcelona inicia carrera per convertir-se en Ciutat de la Literatura de la Unesco

Unes 40 entitats promouen aquesta candidatura que compta amb punts forts com els festivals BCNegra, Kosmópolis, Món Llibre, la Setmana de Poesia, els salons del Còmic i del Manga i fins a la festa de Sant Jordi

Efe
2 min
L'acte que s'ha celebrat a l'Ajuntament per la candidatura de Barcelona a la UNESCO/ PERE VIRGILI

BARCELONABarcelona ha iniciat la carrera per formar part de la xarxa de Ciutats Creatives de la Unesco amb la presentació aquesta tarda en el Saló de Cent de l'ajuntament del consell promotor de la candidatura.

La xarxa de Ciutats Creatives de la Unesco, que promouen la creativitat a través de la literatura, està integrada fins ara per Edimburg, Melbourne, Iowa City, Reykjavik, Dublín, Norwich, Cracòvia, Heidelberg, Praga, Dunedin i Granada,

Per formar part de la xarxa, la Unesco valora que es tracti d'un entorn urbà en el que la literatura, el teatre i/o la poesia tinguin un paper integral, la seva experiència a acollir esdeveniments literaris i festivals que promoguin la literatura local i estrangera; la labor activa del sector editorial per traduir obres literàries de diferents llengües; o el seu sistema de biblioteques i llibreries.

En la introducció, el presentador de l'acte, el periodista cultural Oscar López, ha recordat que "Barcelona és la capital mundial de l'edició en dues llengües -castellà i català-, és la ciutat de Mercè Rodoreda, de Foix, de Marsé, Mendoza i de Vázquez Montalbán". També ha assenyalat que la Unesco va proclamar el 1995 el 23 d'abril com Dia Mundial del Llibre, seguint l'experiència de la jornada festival de Sant Jordi, que omple els carrers de Catalunya de roses i llibres.

L'existència d'un patrimoni literari ric i amb molta història -Barcelona és l'única ciutat que apareix en el Quixot-, una dinàmica de xarxa de lectura pública, una agenda plena d'esdeveniments literaris, BCNegra, Kosmópolis, Món Llibre, la Setmana de Poesia, el Grec, els salons del Còmic i del Manga o el Festival de Novel·la Històrica són altres dels arguments presentats per la capital catalana.

Formen part del consell promotor de la candidatura, entre d'altres, les universitats públiques, els gremis d'editors i llibreters, l'Ajuntament de Barcelona, el Consorci de Biblioteques, la Institució dels Lletres Catalanes, l'Institut Ramon Llull, el CCCB, el PEN Català, les associacions d'escriptors, de traductors, d'il·lustradors, el Col·legi de Documentalistes o l'Ateneu Barcelonès.

Una plataforma mundial

En nom de la xarxa, Ali Bowden, directora de la Ciutat de la Literatura d'Edimburg, la degana de les ciutats, ha dit que "no es tracta de ser només una ciutat literària sinó un punt literari rellevant capaç d'operar en una plataforma mundial".

Per a Bowden, a Edimburg ser una Ciutat de la Literatura Unesco ha aportat quatre beneficis: "el reconeixement internacional a través d'un títol permanent, una xarxa de ciutats literàries, la col·laboració i la posada en comú de recursos i idees, i el repte que alimenta nous projectes de futur".

En espera de "conèixer millor el desenvolupament dels plans i projectes que Barcelona porta a terme com a part del procés de la seva candidatura", Bowden ha assegurat que com Ciutat de la Literatura Unesco, "Barcelona es converteix en una prioritat per a la resta de les ciutats de la xarxa: volem col·laborar, compartir i aprendre de vosaltres". Bowden ha conclòs el seu discurs donant el suport exprés d'Edimburg a la candidatura de Barcelona com Ciutat de la Literatura Unesco.

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha iniciat la seva intervenció amb unes paraules de record per als dos escriptors morts avui, l'uruguaià Eduardo Galeano i l'alemany Premi Nobel de Literatura Günther Grass.

stats