MÚSICA
Cultura 29/01/2013

El dia que els Beatles van desafiar la policia tocant 'Get back' a dalt d'un terrat

El 30 de gener del 1969, fa 44 anys, el quartet de Liverpool va oferir l'última actuació en directe des d'un terrat de Londres per enregistrar-hi el documental 'Let it be'

Efe
2 min

BarcelonaEl policia número 503 de la comissaria de Westminster de Londres va passar a la història per ser l'agent que va pujar al terrat on els Beatles tocaven la cançó 'Get Back' i els va obligar a parar la seva última actuació en directe. Des aquell 30 de gener de 1969, milers de bandes intenten imitar-los.

Aquest dia, els quatre de Liverpool van pujar al terrat del número 3 de Savile Row, a Londres, seu d'Apple Corps i, durant 42 minuts, van tocar –i van gravar per al documental 'Let it Be'– diverses cançons, com ara la seva memorable 'Get Back', un poderós 'I've Got a Feeling', i fins i tot una breu versió de l'himne britànic. "Va ser fantàstic perquè era a l'aire lliure, cosa poc habitual per a nosaltres", va declarar Paul McCartney al llibre 'Antologia', no sense lamentar que algú desconnectés l'equip de so quan la policia va demanar la suspensió del concert improvisat.

"Un veí va trucar a la policia i quan van pujar jo estava tocant –parla Ringo en el mateix llibre– i vaig pensar: Tant de bo se m'emportin! Ens estaven filmant i hauria quedat genial que els polis s'haguessin carregat la bateria a puntades. Naturalment, no ho van fer".

Imitadors del quartet de Liverpool

Uns altres que ho van intentar, gairebé vint anys més tard, van ser els irlandesos U2 amb el videoclip del tercer single del seu àlbum 'The Joshua Tree', amb la cançó 'Where The Streets Have No Name'. Bono i els seus havien après la lliçó del terrat Beatle. Per començar no van convidar-hi Yoko Ono, van buscar una temperatura primaveral –dia assolellat a Los Angeles- i van anunciar l'actuació en emissores de moda.

Més de 1.000 persones van assistir a la convocatòria a l'exterior del terrat de l'edifici Republic Liquor Store. Com va confessar el mànager de la banda el 2007, Paul McGuinnes, es tractava d'exagerar l'enfrontament amb la policia a l'espera de la cancel·lació del concert, fet que no es va produir. Bombers, l'helicòpter de trànsit, policia i tota mena d'agents de l'ordre es van presentar al lloc per sortir al vídeo i, de passada, gastar fons públics. La banda va guanyar amb aquest clip el 1989 el premi Grammy a la millor interpretació en un vídeo musical.

D'estil clàssic –una imitació dels Beatles– es pot qualificar l'actuació de Red Hot Chili Peppers (RHCP) el juliol del 2011, en una terrassa d'un edifici de la populosa Venice Beach de Los Angeles. Hi van interpretar el primer senzill del seu últim disc, 'The Adventures Of Rain Dance Maggie', envoltats de centenars de persones als seus peus amb telèfons mòbils gravant.

Del costat hispà i amb aquest esperit, cal recordar el videoclip de 'La Flaca', de Jarabe de Palo, o el memorable homenatge de la parròquia indie al disc 'Let It Be' a la terrassa del Cercle de Belles Arts de Madrid ja fa gairebé tres anys.

Potser aquesta passió per les altures és un missatge de consol per a temps difícils. El 1962, el grup vocal de soul The Drifters ja va aconseguir fama i popularitat amb 'Up on the Roof'. La cançó, composta per Carole King i el seu primer marit, Jerry Goffin, ens parla de l'horitzó, les estrelles i l'aire fresc i dolç. Una crida a l'optimisme enfront del soroll i la realitat del carrer.

stats