Cultura 25/06/2015

Berta Sureda, comissionada de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona

L'actual directora d'activitats públiques del Museu Reina Sofia era la número 15 a la llista de Colau i havia estat responsable d'activitats del CCCB

Ara
2 min
Berta Sureda durant un debat polític al maig, entre Bernat Puigtobella (esquerra) i Juanjo Puigcorbé / PERE TORDERA

BarcelonaBarcelona en Comú ha nomenat Berta Sureda comissionada de Cultura, per tant, dirigirà l'Institut de Cultura de Barcelona. Sureda era, des de l'any 2008, la directora d'activitats públiques del Museu Reina Sofia, el mateix càrrec que ja havia exercit, al costat de Josep Ramoneda, al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, on abans havia estat coordinadora de la unitat d'Exposicions.

Com en els darrers mandats en què el PSC va governar a l'Ajuntament (durant les quals el delegat de Cultura va ser Jordí Martí) i a diferència de l'últim mandat en què Jaume Ciurana ocupava la regidoria de Cultura i una tinença d'alcaldia, l'actual equip de govern d'Ada Colau no ha creat una regidoria de Cultura sinó la figura del comissionat. A diferència d'un regidor, un comissionat pot participar en els plens però no té dret a vot.

La trajectòria de Berta Sureda, llicenciada en història de l'art, ha estat lligada a institucions com el CCCB i la conselleria de Cultura en l'etapa de Caterina Mieras. Va arrencar com a coordinadora d'exposicions de l'Institut de Promoció Urbanística (1988) i l'Olimpíada Cultural (1989-1992) i, també, d'activitats escèniques del Festival de Tardor i el Festival de les Arts de Barcelona. També va treballar al capdavant de l'Entitat Autònoma de Difusió Cultural, on va generar un programa de suport a creadors i entitats, noves línies d'ajut a la recerca, creació i difusió de projectes artístics i, també, va impulsar la Xarxa de Centres de Creació a Catalunya.

Al seu perfil a la web de Barcelona en Comú, Sureda va explicar les raons que la van impulsar a unir-se a l'equip liderat per Ada Colau: "El meu convenciment que la política cultural es pot fer d’una altra manera i és aquesta altra manera, precisament, la que la candidatura desplega en tots els àmbits de la gestió ciutadana: la creació de noves eines d’articulació social i, per tant, el treball en diàleg permanent amb un teixit associatiu que ja existeix i el qual hem de reconèixer. És la gestió cooperativa de la cultura la que retornarà a la ciutadania el que la mateixa ciutadania està produint".

stats