Cultura
Cultura 26/08/2012

Corbera rememora el seu passat amb la rehabilitació d'un punt clau de la batalla de l'Ebre

Aquesta població de la Terra Alta, una de les més castigades per la Guerra Civil, celebra l'edició de les tercers jornades de recreació històrica

Ara / Acn
1 min
La cota 402 a Corbera d'Ebre

Corbera d'EbreCorbera d'Ebre rememora el seu passat amb la celebració de la 3a edició de les Jornades de Recreació Històrica, que se celebren aquest cap de setmana. Del programa destaca la rehabilitació d'un enclavament clau de la batalla de l'Ebre, fins ara abandonat. Es tracta de la cota 402, el punt de comandament de la 35a Divisió Republicana. La restauració de l'espai, ubicat als afores del nucli urbà, ha suposat mesos de feina.

En el marc de les jornades també s'han muntat altres actes. Durant aquest diumenge s'han organitzat visites guiades tant a la cota 402 com a les restes del poble vell, que va ser completament destruït durant la Guerra Civil. Els seus habitants van haver de construir el poble de nou. Corbera ha recuperat l'enclavament militar de la cota 402 des del qual es va supervisar l'atac de les Brigades Internacionals sobre Gandesa a la Batalla de l'Ebre. S'ha rehabilitat aquest espai històric abandonat durant dècades, dalt d'un turó al costat del cementiri. S'han recuperat les línies de trinxeres que estaven cobertes de vegetació i s'han afegit les estructures pròpies del comandament amb materials de l'època.

El 28 de juliol de 1938, quatre dies després de l'inici de l'ofensiva de l'Ebre, la 35a Divisió Republicana va instal·lar el seu nou lloc de comandament a la cota 402, a poc més d'un quilòmetre de Corbera i des d'on es divisa una panoràmica de la plana de Gandesa. La divisió estava formada per les XI, XIII i XV Brigades Internacionals, forces d'elit que havien assumit l'atac principal del XV Cos d'Exèrcit, al qual pertanyien.

stats