Cultura
Cultura 14/09/2016

Emilio Lledó: "És un disbarat que s'intentin eliminar els estudis de filosofia"

El Premio Nacional de les lletres 2014 ha rebut aquest dimecres la Medalla d'Or de la Universitat de Barcelona

Efe
2 min
El filòsof Emilio Lledó

BarcelonaEl filòsof sevillà Emilio Lledó (Sevilla, 1927) ha rebut aquest dimecres la Medalla d'Or de la Universitat de Barcelona. Durant el seu discurs ha defensat la utilitat de la filosofia i ha considerat un "disbarat" que s'intentin eliminar aquests estudis.

El catedràtic ha recordat "la importància" del seu pas per la Universitat de Barcelona perquè va correspondre a un moment de la seva vida acadèmica en el qual "volia fer alguna cosa amb la universitat, amb les idees; intuïa que la universitat hauria d'haver estat una cosa diferent".

Després de fer una defensa vehement dels ensenyaments de filosofia, Lledó ha manifestat la seva preocupació perquè "de manera insensata, grotesca, s'estigui intentant eliminar la filosofia dels estudis mitjans i universitaris; és un disbarat".

La importància de revisar els conceptes

Contra aquesta tendència, ha esgrimit que la filosofia "ha estat sempre un saber pràctic: és amor per mirar, tocar...", i ha afirmat: "Som humanitats, les ciències estan dins de les humanitats, també". Lledó ha afirmat que "la revisió dels conceptes és avui, en la societat de la immediatesa, més necessària que mai".

El degà de la Facultat de Filosofia de la UB, Josep Monserrat, ha informat que avui la UB té més de 180 alumnes matriculats al primer curs del grau de filosofia. "La lluita de la filosofia tindrà nous soldats", li ha dit a Lledó.

El professor emèrit José Manuel Bermudo, que ha fet la glossa de Lledó, ha qualificat la seva labor d'"exquisidament revolucionària i transformadora", i ha recordat com va arribar a la UB quan era "als semisoterranis del franquisme", en uns temps dolents per a la Facultat de Filosofia i Lletres i per a la filosofia.

"Ell va ser un dels que van assumir el repte de rescatar la filosofia i el seu ensenyament; en 11 anys va aconseguir donar densitat, consistència i futur als estudis de filosofia. A totes les universitats per les quals ha passat ha deixat sempre una empremta profunda en els alumnes i les institucions", ha conclòs Bermudo.

La lluita contra els apunts

De Lledó, Bermudo també ha recordat el "combat tenaç" que mantenia contra els apunts, "perquè dificulten pensar, en una batalla a fons en la defensa dels llibres". El rector de la UB, Dídac Ramírez, ha expressat l'honor que és per a la Universitat de Barcelona atorgar a Lledó aquesta medalla, el distintiu més alt que se li pot lliurar, ja que "com a catedràtic de la Universitat de Barcelona [ho va ser durant 11 anys] no pot ser nomenat 'honoris causa' per aquesta institució".

Emilio Lledó, Premio Nacional de les lletres 2014, és llicenciat en filosofia per la Universitat de Madrid, on va obtenir el premi extraordinari de llicenciatura.

Va ampliar estudis a la Universitat de Heidelberg i va ser professor a la de Madrid, on va aconseguir el premi extraordinari de doctorat en filosofia.

El 1964 va obtenir la càtedra de Fonaments i Història dels Sistemes Filosòfics a la Universitat de La Llacuna, i el 1967, es va convertir en catedràtic d'Història de la filosofia a la Universitat de Barcelona, on va fundar els cursos de filosofia del llenguatge i va dirigir el departament de filosofia.

És membre vitalici de l'Institut d'Estudis Avançats de Berlín i membre de la Reial Acadèmia Espanyola de la Llengua. Entre altres, ha rebut el Premi Alexander von Humboldt, el Premi Internacional Menéndez Pelayo i la Gran Creu d'Alfons X el Savi.

stats