TALENTS QUE FUGEN
Cultura 21/10/2012

Èxode cultural

Joves artistes catalans s'obren camí a Europa i als Estats Units

Sílvia Marimon
1 min

BarcelonaVan comprar un bitllet d'anada i de moment no pensen agafar cap avió per tornar. Van fer la maleta sense un contracte. No van marxar motivats per la crisi sinó a la recerca d'una oportunitat o d'un somni. Els inicis van ser durs i van haver de combinar les inquietuds artístiques amb feines de cambrer o de professor de castellà. Han persistit perquè asseguren que les seves passions són irrenunciables. Cap d'ells es penedeix d'haver marxat. Ara com ara, Catalunya no els sedueix.

Les dades que publiquen sindicats i institucions no són gaire engrescadores. En els últims anys l'atur s'ha disparat i arriba al 51% entre els joves d'entre 16 i 25 anys. Els salaris cauen en picat i els mileuristes es consideren afortunats. Hi ha un èxode de tota una generació. La UGT ja l'ha batejat: JESP (joves emigrants sobradament preparats). En els últims tres anys, més de 10.000 joves catalans han emigrat per treballar a l'estranger i és un degoteig que no cessa: nou catalans marxen del país cada dia.

En aquest article expliquen la seva experiència artistes que han trobat oportunitats de feina a Europa i als Estats Units.

Llegiu-lo sencer a l'ARA Premium.

stats