DRET A DECIDIR
Cultura 08/09/2013

Mascarell creu que l'Estat espanyol és una "anomalia històrica" des del 1714

El conseller de Cultura apel·la a la unitat i a àmplies majories per aconseguir la independència de Catalunya

Acn
3 min
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, aquest diumenge al Castell Monestir de Sant Miquel d'Escornalbou / ACN

RiudecanyesEl conseller de Cultura, Ferran Mascarell, considera que des dels fets de 1714 l'Estat espanyol és una "anomalia històrica" amb un model que nega els drets als catalans. Mascarell ha constatat que el país ha dit "prou" a un Estat que tracta la nació catalana "com a subsidiària i contributiva" i ha advertit que es troba en una "cruïlla" decisiva cap a l'Estat propi. El conseller ha apel·lat a la unitat i a l'assoliment d'àmplies majories per culminar un procés que, diu, ha entrat en un punt de "no retorn". Mascarell ha pronunciat aquest diumenge la Glosa de la Diada en l'acte commemoratiu de l'Onze de Setembre a la demarcació de Tarragona, que s'ha fet al Castell Monestir de Sant Miquel d'Escornalbou.

En el seu discurs, el conseller de Cultura ha criticat amb contundència l'Estat espanyol i el seu model, que ha titllat d'"autoritari" i "jeràrquic", i al qual ha acusat de creure's "propietari" de la sobirania dels catalans i dels drets de la nació catalana. En una conferència d'alt contingut històric i polític, Mascarell ha afirmat que la derrota de Catalunya el 1714 va determinar "l'anomalia històrica" que ha estat l'Estat espanyol des d'aleshores.

"L'Estat es va consolidar en mans d'una elit allunyada del pactisme, amb esperit autoritari i jeràrquic, sense més delit que construir un Estat únic, unificat, centralitzat i radial que unifiqués en una sola nació de matriu castellana tot allò que respirava sota els seus dominis", ha reblat el representant del Govern.

Segons Mascarell, "l'anomalia" continua vigent i hi ha un conjunt d'institucions estatals "perdudes en el seu propi laberint" i incapaces de pensar en els interessos dels ciutadans, en els seus sentiments i anhels, i que "es consideren propietàries de la sobirania dels catalans".

El conseller ha criticat que els fets de 1714 van suposar la pèrdua d'un sistema de lleis i constitucions que, ja aleshores, "configuraven una mena de republicanisme monàrquic que situava Catalunya en l'avantsala de les nacions/estat que Europa va veure despuntar en les dècades posteriors". A més, ha criticat que l'Estat espanyol mai hagi intentat redimir aquest "pecat original".

El titular del departament de Cultura ha posat en valor la tasca del catalanisme en aquests 300 anys, impulsat per la societat civil i ha defensat que ara és el moment de lluitar per un Estat propi i tancar "el cercle" respecte els fets de 1714. "Som nació, necessitem un Estat; volem ser un Estat d'Europa. Hem dit prou a un Estat que tracta la nació dels catalans com a subsidiària i contributiva", ha exhortat.

Mascarell ha assegurat que el procés de transició nacional no té marxa enrere, i ha reclamat que es faci sobre els principis de "contundència" i "claredat", composant una àmplia majoria social per aconseguir-ho, i fer-ho des de la "unitat". En aquest sentit, ha apel·lat a deixar de banda el personalisme i els partidismes.

El conseller ha argumentat que un Estat català donaria estabilitat i progrés al sud d'Europa i afavoriria també la possibilitat d'un "renovat iberisme". Segons el seu parer, Catalunya pot oferir solucions i no ha de ser vista com un problema afegit, i lamenta que només s'hi poden oposar "els autoritaris, els jeràrquics i predemòcrates, o els que confonen Espanya amb la seva finca particular".

Ferran Mascarell ha presidit aquest diumenge al migdia l'acte institucional de la commemoració de la Diada a la demarcació de Tarragona, on també han participat el delegat del Govern, Joaquim Nin, i l'alcalde de Riudecanyes, Josep M. Tost. El castell-monestir de Sant Miquel d'Escornalbou s'ha omplert d'alcaldes i representants polítics i de la societat civil i econòmica del territori.

L'acte ha estat amenitzat per les notes musicals de la banda "Soul Machine" i s'ha clos amb el Cant dels Segadors, la qual cosa ha arrencat crits a favor de la independència per part d'un bon nombre d'assistents a l'acte.

stats