Cultura 18/01/2011

La Fundació Vila Casas exposa 'El sant sopar' de Damien Hirst

Redacció
2 min
Una de les serigrafies d' 'El sant sopar', de Damien Hirst

BarcelonaEl comissari Daniel Giralt-Miracle ha seleccionat la sèrie de gravats El sant sopar (1999), de Damien Hirst per representar la col·lecció d'art contemporani del dissenyador i empresari Josep Maria Civit dins el cicle L'art de col·leccionar que organitza la Fundació Vila Casas a Can Framis. Les tretze serigrafies sobre paper que composen la sèrie es poden veure des d'avui i fins al 16 d'abril a l'espai d'exposicions temporals del centre.

Tot i que d'entrada El sant sopar ens podria semblar d'una obra aparentment menys colpidora que els taurons, els xais i el crani recobert de diamants als quals ens té acostumat el polèmic artista britànic, la interpretació que va fer del famós fresc de Leonardo Da Vinci és igualment punyent. Hirst va modificar la imatge de les caixes de catorze medicaments per patologies per a malalties degeneratives, dolor, al·lèrgies, depressió, cardiopaties, entre d'altres, i els va donar a cadascun el nom d'un aliment. Així, doncs, mentre que la proposta de Hirst “no deixa de ser una reflexió irònica i molt crítica sobre l'obsessió contemporània per aquestes malalties i la dependència d'uns determinats medicaments per tractar-les”, la “transparència eclesiàstica” de l'obra de Leonardo queda “enterbolida”.

L'exposició d'aquesta obra, a més, és un joc i un homenatge entre el comissari i el col·leccionista envers Antoni Vila Casas, el fundador de Can Framis, ja que la seva trajectòria està lligada a la indústria farmacèutica.

Amb motiu de l'exposició, Josep Maria Civit va oferir ahir una conferència en què va destacar que els dos pols en els que se sustenta la seva col·lecció d'art contemporani nacional i internacional, són, en línies generals, “la tragèdia i la banalitat” i entre els artistes que la conformen hi trobem creadors com Tania Bruguera, Joao Onofre, Per Barclay, Chema Alvargonzález, Sol Lewitt, Antoni Llena, Janis Kounellis i Albert Ràfols Casamada, entre molts d'altres.

stats