BARCELONA
Cultura 04/05/2011

Javier Cercas guanya el Mondello

L'autor de 'Soldados de Salamina' s'endú un dels guardons més prestigiosos que s'atorguen a Itàlia per la seva obra 'Anatomía de un instante'

Redacció
2 min
Retrat de l'escriptor Javier Cercas

Les cinc primeres novel·les de Javier Cercas (Càceres, 1962) ja van fer una marca significativa en la seva carrera –de les quals la més llegida és, segurament, Soldados de Salamina, que va ser adaptada al cinema per David Trueba–. De feia temps, ja tenia la idea d'escriure'n una sisena basada en els esdeveniments del 23-F. El resultat va ser una mica diferent del que esperava en un principi, però no per això menys impactant. Anatomía de un instante li ha merescut, ara, el Premi Literari Internacional Mondello, un guardó que s'atorga anualment a Palermo a un autor estranger que publica amb l'editorial italiana Guanda. Amb aquest reconeixement, Cercas es posa a la cua d'una rècula que compta amb noms d'escriptors com Javier Marías o Enrique Vila-Matas, així com Josef Brodskji, Doris Lessing, Günter Grass, Octavio Paz o J.M. Coetzee.

Des de la idea inicial fins a la seva execució, el text d'Anatomía de un instante va mutar considerablement. En un principi, havia de ser una novel·la sobre el cop d'Estat de Tejero. Però Cercas es va adonar de seguida que no era possible convertir en ficció el material que tenia entre mans. Va decidir reunir tres gestos històrics i importants per la seva valentia que van tenir lloc en un sol instant: el d'Adolfo Suárez, el de Gutiérrez Mellado i el de Santiago Carrillo, els tres homes que no es van llançar a terra durant el segrest del congrés. És a partir de l'actitud d'aquests tres personatges que Cercas basteix el relat que el jurat presidit per Gianni Puglisi –professor de literatura comparada i Rector de la Universitat de Milà– ha considerat mereixedor de la 37a edició del Mondello. Cercas recollirà el premi a Palermo el dia 27 de maig.

stats