Cultura 23/07/2014

L'impost als operadors d'Internet tira endavant

La taxa per ajudar el sector del cinema supera el tràmit parlamentari amb el vot a favor de tots els grups excepte PP i C's

Acn
3 min
El conseller Mascarell, els grups parlamentaris de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP i el sector de l'audiovisual, aquest dimecres al Parlament / ACN

BarcelonaLa llei que crea l'impost als operadors d'Internet ha superat aquest dimecres les esmenes a la totalitat de C's i PPC gràcies als vots en contra de la resta de grups. La normativa, per tant, segueix el seu tràmit parlamentari. Els recursos que es recaptin d'aquesta taxa, uns 20,5 milions l'any, segons el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, es destinaran a dotar el fons per al foment de la indústria cinematogràfica i audiovisual i el de foment per a la difusió cultural digital. Aquest últim es crea a través d'aquesta llei. Aquest impost suposarà una quota fixa de 0,25 euros el mes per cada contracte de connexió d'Internet en el territori de Catalunya.

El conseller d'Economia ha argumentat que la reducció de la despesa dels últims anys ha perjudicat especialment el món de la cultura, un dels àmbits que ha patit de forma més intensa l'ajust del pressupost. A més, Mas-Colell ha remarcat que el sector audiovisual català té un potencial extraordinari, però això podria estar en risc si no rep el suport necessari. El diputat de CiU Ferran Falcó ha contraposat aquesta taxa per ajudar el sector amb l'augment de l'IVA cultura impulsat des de l'Estat.

Després de la presentació del conseller, el diputat de C's Matías Alonso ha lamentat que CiU no pari de crear taxes en lloc de treballar per a la reactivació de l'economia i afrontar la reducció d'altres despeses del seu Govern, especialment pel que fa a les estructures polítiques.

En la mateixa línia, la parlamentària Alícia Alegret ha criticat que el Govern es dediqui contínuament a crear o apujar impostos en lloc de reduir la partida destinada al Diplocat, a la consulta o a la commemoració del Tricenteanari. "Per crear impostos sí que tenen creativitat", s'ha queixat la diputada del PPC. Alegret ha enumerat les taxes i increments d'impostos aprovats pel Govern i els ha contrastat amb la rebaixa fiscal de l'executiu de Mariano Rajoy. També ha lamentat que la Generalitat es preocupi només pel cinema "en català" en lloc de pel cinema català.

En canvi, el diputat d'ERC Sergi Sabrià ha donat suport a aquest impost, una aposta que han fet altres estats de dimensions molt semblants a la de Catalunya com Holanda, Israel, Suècia i Dinamarca. Al seu parer, si França, Alemanya i Gran Bretanya ajuden el seu sector cinematogràfic, encara té més sentit que Catalunya aprovi també una "excepció cultural", especialment quan té "un Estat en contra", en referència a l'espanyol.

Des del PSC, Alícia Romero ha avalat aquest impost perquè planteja que "paguin més els que més tenen i els que més guanyen", en aquest cas, que les grans operadores d'Internet ajudin una mica un sector com l'audiovisual que està vivint d'una manera molt difícil la crisi. Romero ha subratllat, a més, que aquesta taxa prové del mateix sector. La socialista ha criticat el discurs de la diputada del PPC i li ha dit que si les balances fiscals es fessin servir per millorar el model de finançament, probablement no s'haurien de crear impostos com aquest.

Així mateix, la diputada d'ICV-EUiA Dolors Camats també s'ha mostrat d'acord amb aquesta taxa, bàsicament perquè el sector cinematogràfic està patint com els que més la crisi financera, que els impedeix produir nous títols, el que provoca menys espectadors i menys recaptació. Ara bé, Camats ha lamentat que la llei no estableixi exactament quins recursos es destinen per a cada fons, i ha recordat que el Govern ha creat taxes amb objectius concrets però després ha destinat els recursos recaptats a altres fins.

Per part de la CUP, Quim Arrufat també ha mostrat el seu suport a l'impost, però ha avisat que no permetran que serveixi per maquillar una retallada l'any que ve en matèria de cultura.

stats