Art
Cultura 21/02/2011

El Macba rep l'arxiu del fotògraf Xavier Miserachs

Les filles del reconegut fotògraf Xavier Miserachs han cedit durant 25 anys renovables l'arxiu del seu pare al Macba. El museu conservarà, estudiarà i difondrà el seu llegat.

Redacció
2 min
Xavier Miserachs a l'exposició Terré-Miserachs-Masats

BarcelonaArena i Mar Miserachs, hereves del fotògraf Xavier Miserachs (Barcelona, 1937-1998) han decit l'arxiu del seu pare al Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba) durant 25 anys renovables i sense cap tipus de transacció econòmica. L'arxiu Miserachs, que a partir d'ara s'integra en els fons de MACBA, consta de 60.000 imatges fotogràfiques en tires de negatius i unes 20.000 en diapositives i transparències, així com de 2.500 fulls de contactes, documentació administrativa i alguns quaderns de notes. Un patrimoni que recorre 44 anys d'activitat (entre 1954 i 1998) i que està estructurat en sèries que han donat lloc a alguns dels fotollibres més importants de la història de la fotografia espanyola, com Barcelona blanc i negre, Costa Brava Show i Los cachorros.

L'acord entre la família Miserachs i el Macba es va tancar el 3 de febrer passat, segons ha informat avui Bartomeu Marí, que ha aclarit que "no hi ha hagut cap tipus de transacció econòmica" i que "la titularitat de l'obra segueix sent de la família Miserachs, que en seguirà cobrant els drets d'explotació". En aquest sentit, el crític d'art i assessor del Macba, Jorge Ribalta, ha dit que aquest acord és "un contramodel", que va en el sentit contrari "al model corrupte del cas Centelles", en referència a l'arxiu del fotògraf Agustí Centelles, els hereus del qual van vendre al ministeri de Cultura després d'una sèrie de distanciaments amb la Generalitat. "Es tracta d'un model sostenible, que no precisa d'un gran desemborsament per part de les administracions i que demostra que existeixen altres maneres d'incorporar arxius", ha afegit Ribalta, que ha destacat que el Macba "no només rep en dipòsit els negatius, sinó també tots els documents que permeten estudiar i entendre l'obra".

Xavier Miserachs (1937-1998) va ser, al costat del fotògraf Oriol Maspons, un dels màxims exponents de l'anomenada "nova avantguarda" de la fotografia espanyola. El mes de desembre passat, l'arxiu d'Oriol Maspons va passar també a formar part de la col·lecció del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).

La responsable del Centre de Documentació i Estudis del Macba, Mela Dávila, ha aclarit que part de l'arxiu ja es pot consultar per internet i físicament, encara que "algunes imatges estan en procés de restauració i estaran a disposició de qui les sol·liciti en un termini de deu mesos". En virtut de l'acord signat avui, el MACBA es compromet a digitalitzar i divulgar progressivament les imatges que formen part de l'arxiu. També el MACBA té previst realitzar una exposició de l'obra de Xavier Miserachs el 2013 i estan negociant amb la família l'adquisició d'algunes fotografies positivades en l'època per integrar-les en la col·lecció d'art del museu.

stats