Cultura 13/09/2011

Mor l'artista britànic Richard Hamilton

Redacció
1 min
Richard Hamilton, pare del 'pop art'

BarcelonaRichard Hamilton, considerat el pare del pop art, ha mort avui als 89 anys, ha informat la galeria Gagosian, per la qual treballava, sense especificar les causes de la mort ni el lloc. Malgrat la seva edat avançada, Hamilton estava treballant en una àmplia retrospectiva de la seva obra programada la temporada 2013-2014 a Los Angeles, Filadèlfia, Londres i Madrid. Segons la galeria, la seva influència en les generacions posteriors és incommensurable. A més de pel seu talent, se'l recorda per la seva modèstia i el seu sentit de l'humor.

Hamilton és sobretot conegut pel collage de 1956 Just what is it that makes today's homes so different, so appealing?, considerat el naixement del pop art, un terme que ell mateix va encunyar aquell mateix any. En una nota dirigida a un grup d'arquitectes interessant en la seva obra per una exposició, Hamilton va escriure que el "Pop art és popular (pensat per a un públic massiu), transitori (amb una solució a curt termini), fungible (fàcilment oblidat), barat, produït de manera massiva, jove (lligat a la joventut), enginyós, sexi, amb truc, glamurós, i un gran negoci. Sovint també s'ha associat a Hamilton amb el 'swinging 60s' londinencs. També va dissenyar la portada del White Album dels Beatles.

Nicholas Serota, director de la Tate Gallery londinenca, ha manifestat que Hamilton "va ser molt admirat pel seus contemporanis, com ara Andy Warhol i Joseph Beuys, i va produir una sèrie d'exquisits pintures, dibuixos, gravats i múltiples que aborden temes com el glamur, el consum, el luxe i la cultura popular."

stats