Música
Cultura 05/12/2012

Mor el pianista de jazz Dave Brubeck als 91 anys

El músic nord-americà era l'autor dels clàssics 'Take five' i 'Blue Rondo à la Turk'

Efe
2 min

BarcelonaEl pianista nord-americà Dave Brubeck, autor de clàssics com 'Take five' i 'Blue Rondo à la Turk", ha mort aquest dimecres en un hospital de Connecticut als 91 anys, segons informa el seu mànager, Russell Gloyd.

Brubeck va ser un dels músics més destacats del 'cool jazz' de la costa oest dels Estats Units. Ha deixat un ampli catàleg d'estàndards, el més popular dels quals és 'Take five', una peça construïda sobre un ritme de 5/4 i inclosa en el disc 'Time out' (1959) del Dave Brubeck Quartet, el primer àlbum de jazz que va arribar a vendre un milió de còpies als Estats Units.

Brubeck va ser el segon músic de jazz a ser portada de la revista 'Time' el 1954, després de Louis Armstrong, que va il·lustrar la portada de la popular revista el 1949. Pel seu quartet, format amb el seu amic i soci Paul Desmond, van passar alguns grans noms del jazz, com el saxofonista Gerry Mulligan. També va ser responsable del musical 'The Real Ambassadors', realitzat amb el quartet i amb la col·laboració amb l'orquestra de Louis Armstrong. El quartet es va dissoldre el 1967, però el pianista va mantenir la seva activitat musical amb nous projectes per a orquestra i cor.

El club de jazz Blue Note de Nova York ha emès un comunicat després de conèixer la mort del músic en què expressa el seu "profund pesar" i recorda la seva última presentació en el seu escenari el juny de 2010. El Blue Note ha celebrat "els seus excel·lents èxits com a compositor, líder de banda i pianista" i ha assenyalat que el seu "llegat servirà com un exemple per al futur".

David Warren Brubeck va néixer el 1920, a la localitat californiana de Concord, on el seu pare era granger, i va estudiar música al College of the Pacific, a Stockton, Califòrnia, abans d'incorporar-sa l'exèrcit, on va dirigir una banda militar. Brubeck va ser guardonat amb la Medalla de les Arts el 1994 i el premi honorífic Kennedy el 2009.

stats