FESTIVALS
Cultura 30/06/2016

Música i vi, un maridatge de conveniència

Els festivals Vijazz, Sons del Món i Vinyasons integren els concerts en la cultura enològica

X.c.
3 min
Josep Thió i Gerard Quintana, de Sopa de Cabra, amb el vi Bona Nit Malparits.

BarcelonaNo és flor d’un dia. El Festival Vijazz de Vilafranca del Penedès arriba aquest cap de setmana a la desena edició amb actuacions de Dee Dee Bridgewater, Richard Bona i Ibrahim Maalouf. El Sons del Món empordanès celebra aquest any la novena amb concerts de Noa, Sopa de Cabra, Manel i Macaco, entre d’altres. I la programació musical de la quarta temporada del cicle Vinyasons s’escampa aquest estiu per cellers del Bages, el Penedès, el Priorat i l’Empordà.

Tots tres festivals comparteixen la voluntat d’establir un maridatge de conveniència entre el vi i la música. “L’objectiu del festival és que la gent vingui a conèixer els vins i els caves del Penedès i un dels esquers més importants és la música”, explica el director artístic del Vijazz, Carles Ocaña, que destaca també “el retorn de marca i econòmic” d’un festival que l’any passat va tenir 50.000 visitants.

Jazz i consum responsable

Ocaña, que sempre havia volgut muntar un festival de jazz a Vilafranca, va fer realitat el somni integrant-lo en el marc d’una fira de vins. D’alguna manera, el vi finança la música. Els concerts a l’escenari principal de la plaça Jaume I són gratuïts, tot i que per seure cal presentar un tiquet, adjunt en els vals de consumició que costen onze euros i que inclouen tres degustacions de vi en copa de vidre. A la plaça hi caben fins a 4.000 assistents. Segons Ocaña, el jazz juga a favor d’un consum responsable i el fet de veure en copa de vidre fa que la gent tingui “una actitud diferent”. “Mai hem tingut cap altercat per problemes d’alcoholèmia”, diu Ocaña. Musicalment els plats forts del Vijazz 2016 són els concerts de la vocalista nord-americana Dee Dee Bridgewater (divendres), el guitarrista camerunès Richard Bona (dissabte) i el trompetista francolibanès Ibrahim Maalouf (diumenge), tres noms de luxe que sovintegen els cartells dels festivals internacionals de jazz. La programació artística del Vijazz té un pressupost de 90.000 euros, aportats principalment pel Banc Sabadell, l’Ajuntament de Vilafranca i diferents cellers del Penedès.

Un dels objectius del festival Sons del Món és promocionar els vins de la DO Empordà i, com en el cas del Vijazz, la música és una eina força poderosa. Com cada any cada concert té el seu vi escollit per un sommelier. Per exemple, a Noa, que actua dissabte a Castelló d’Empúries, Toni Gata li ha triat un Perafita rosat. Però aquest any han anat més enllà i el celler La Vinyeta de Mollet de Peralada ha fet un vi especialment pensat per homenatjar els 30 anys dels Sopa de Cabra, que es podrà degustar en el concert del 23 de juliol a la Ciutadella de Roses.

Una copa de Bona Nit Malparits

El nom del vi és prou explícit: Bona Nit Malparits. Segons la sommelier Laura Masramon, és “un vi profund, meditat i harmoniós com els discos de Sopa de Cabra”. “És un vi negre amb caràcter i criança”, diu el guitarrista Josep Thió. “Potser el 1986 hauria sigut un calimotxo”, fa broma Gerard Quintana, que considera que l’Empordà és “una de les DO amb més futur del país”.

Cellers d’arreu del país són els espais del Vinyasons, un cicle de tretze concerts que comença demà amb l’actuació del Quartet Mèlt al celler Abadal de Santa Maria d’Horta d’Avinyó. Fins al 5 d’agost la programació del Vinyasons combina vi, gastronomia, visites als cellers i actuacions de Celeste Alías, Las Migas, l’Aupa Quartet, Marco Mezquida amb Sofia Ribeiro, Gemma Humet amb Pau Figueres i Anna Alàs amb Albert Guinovart.

stats