Còmic
Cultura 02/01/2013

El dibuixant Jacques Tardi rebutja la Legió d'Honor

L'autor francès assegura que no vol rebre res "ni del poder actual ni de qualsevol altre poder polític"

Ara
2 min
Jacques Tardi / ALAIN JULIEN (AFP)

BarcelonaEl dibuixant francès Jacques Tardi rebutja "categòricament" la Legió d'Honor que li va concedir el govern francès l'1 de gener. Tardi, creador de còmics com 'Puta guerra!' i 'Les aventures d'Adèle Blanc-Sec', no vol saber res de la màxima condecoració nacional francesa perquè ell vol continuar "sent un home lliure" i no vol "ser ostatge de cap autoritat".

L'autor, nascut a Valence (Drôme) el 1946, explica en un comunicat que més d'una vegada ha "ridiculitzat les institucions polítiques", i que no vol rebre res "ni del poder actual ni de qualsevol altre poder polític". "El dia que es reconeguin els presoners de guerra, com ara els afusellats, potser serà diferent", diu Tardi. "Em vaig assabentar que em concedien la Legió d'Honor pels mitjans de comunicació, però ningú no me n'havia informat abans", explica, i afegeix que la Legió d'Honor no li interessa.

Tardi és una de les figures cabdals del còmic europeu. La seva llarga trajectòria inclou títols sobre la Primera Guerra Mundial, com ara 'La guerra de les trinxeres' i 'Puta guerra!', adaptacions de novel·les negres de Léo Malet i Jean-Pierre Manchette, i obres històriques com 'El crit del poble', basada en la novel·la de Jean Vautrin sobre la Comuna de París. Fins ara, l'últim còmic publicat per Tardi és 'Moi, René Tardi, prisonnier au Stalag II B', en què recorda l'experiència del seu pare com a presoner durant la Segona Guerra Mundial.

El personatge més popular de Tardi és Adèle Blanc-Sec, una antiheroïna llibertària i escèptica protagonista d'una sèrie de nou volums. La decisió de Tardi de rebutjar la Legió d'Honor arriba al cap d'uns dies que Jan, el creador de 'Superlópez', va rebutjar la Medalla d'Or al mèrit de les Belles Arts que atorga el ministeri de Cultura espanyol. Jan també va renunciar al premi per "ètica personal".

stats