Cultura 30/09/2016

10 propostes culturals per al cap de setmana

Del la Barcelona Gallery Weekend al Cap de Setmana Ibèric i del festival TNT de Terrassa al Temporada Alta de Girona, els imperdibles d'un cap de setmana intens

Berta Vilanova
6 min
Barcelona Gallery Weekend 16è Cap de Setmana Ibèric:
 El comerç fa 2.300 anys

16è Cap de Setmana Ibèric de la Ruta dels Ibers

Jaciments de la Ruta dels Ibers (arreu de Catalunya). Fins al 2 d'octubre

Els dies 1 i 2 d’octubre se celebra el 16è Cap de Setmana Ibèric, amb més d’un centenar d’activitats gratuïtes als diferents jaciments de la Ruta dels Ibers, adscrits a l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, amb l’objectiu de divulgar el llegat ibèric. Enguany s’ha triat el tema 'Avui hi ha mercat. El comerç fa 2.300 anys', al voltant del qual es faran reconstruccions històriques, tallers, visites guiades i teatralitzades, exposicions i tasts de menjar ibèric. Entre altres activitats, a Ullastret es podrà gaudir de diverses visites teatralitzades i un vol en globus per veure el jaciment des de l’aire; i es faran visites teatralitzades al jaciment de Sant Sebastià de la Guarda (Palafrugell) i al poblat ibèric de Castell (Palamós). Al Penedès, el jaciment d’Olèrdola organitza un taller de perfums; la Ciutadella de Calafell proposa una activitat sobre el comerç a la Mediterrània, i el jaciment de la Font de la Canya d’Avinyonet acull visites guiades i una projecció. Però hi haurà moltes més activitats en la resta de jaciments, des de la Ribera d’Ebre (Tivissa i Vinebre) fins a les Garrigues (Vilars d’Arbeca).

Barcelona Gallery Weekend

Barcelona. Fins al 2 d'octubre

Un total de 23 galeries d’art participen en la segona edició del Barcelona Gallery Weekend (BGW), un esdeveniment dedicat a l’art contemporani. A més de poder visitar per lliure les exposicions (totes d’accés gratuït d’11 a 19 h), el BGW organitza cinc rutes guiades gratuïtes que transcorren per diferents galeries. El programa també inclou 'Composicions', comissariat per l’equip Latitudes, que consisteix en cinc intervencions artístiques en emplaçaments singulars dels barris de la ciutat. La cita coincideix amb la fira d'art contemporani SWAB.

L'obra d'Erick Beltrán, un dels artistes que es pot veure a la Barcelona Gallery Weekend

Vine al museu en família!

Tarragona. 2 d'octubre

Aquest cap de setmana enceta una nova edició del programa 'Vine al museu en família... Pots fer una gran descoberta!' al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, que tindrà lloc fins al maig del 2017 i que proposa diverses activitats familiars. La primera 'Fem parlar les pedres!' (aquest diumenge a les 11 h) té l’objectiu d’explicar la història dels habitants de Tárraco a través de les pedres que formen els seus edificis i escultures.

El Mnac acull l’exposició ‘Lluïsa Vidal. Pintora del modernisme’

Barcelona. Fins al 15 de gener

La mostra 'Lluïsa Vidal. Pintora del modernisme', que acull el Museu Nacional d’Art de Catalunya (Mnac), repassa la trajectòria d’aquesta pintora, dibuixant i il·lustradora, que va formar part de la generació jove dels artistes modernistes catalans. L’exposició acull diverses pintures, sobretot retrats, i dibuixos originals fets per a les revistes Feminal i La Ilustración Artística. Es completa amb fotografies familiars, cartes, i crítiques de les seves exposicions, entres altres.

L'obra 'Les mestresses de casa' (1905), de Lluïsa Vidal

Les escultures de Jorge Oteiza a la Pedrera

Barcelona. Fins al 22 de gener

Jorge Oteiza (1908-2003) és un dels referents de l’escultura de la segona meitat del segle XX, amb una clara vocació per l’experimentació i la reflexió teòrica. L’exposició 'Oteiza. La desocupació de l’espai', que es pot veure a la segona planta de La Pedrera, traça un recorregut per totes les etapes del treball escultòric de l’artista basc, des de les formes més arcaiques de les primeres peces fins a les darreres sèries, passant per aquelles que componen l’eix central del seu Propòsit Experimental. També vol donar a conèixer les diverses facetes de la seva trajectòria vital, política i creativa, que va des de l’arquitectura o la poesia a la pedagogia o l’agitació cultural. La mostra inclou 91 escultures, 84 de les quals procedeixen de la Fundació Museu Jorge Oteiza d’Alzuza (Navarra). Tres del Museu Reina Sofia i quatre són de col·leccionistes privats.

28è Festival de Cinema de Girona

Girona. Fins a l'1 d'octubre

Ja està en marxa el 28è Festival de Cinema de Girona, que enguany projecta un total de 300 films, sobretot curts i migmetratges, a diversos espais de la ciutat. La majoria de films es projecten als cinemes Albèniz Centre, com ara els internacionals o els de cinema fantàstic i infantil, entre altres. En aquest espai destaquen el documental 'Rumba Tres: de ida y vuelta' (divendres, 20 h), de Joan Capdevila i David Casademunt i 'Amor adolescente' (dissabte, 18 h), rodada a Girona fa mig segle per un equip de voluntaris encapçalat per Jordi Lladó, que clourà el festival. Altres espais són la Casa de Cultura, on destaquen les produccions gironines i les websèries; la Fundació Valvi, seu de la secció Experimental, i la botiga Moby Disk de la Rambla, on es projectaran diversos videoclips.

L'evolució de les màquines d'escriure

Terrassa. Fins al 29 d’octubre del 2017

L’exposició 'Màquines d’escriure' del Museu de la ciència i de la tècnica de Catalunya, a Terrassa, inaugura l’espai Tresors mNACTEC, una reflexió conceptual i visual sobre l’escriptura mecànica, que posa l’accent en l’evolució tecnològica que han viscut les màquines d’escriure.

El nou espai 'Tresors mNACTEC', dins la mostra 'Màquines d'escriure'

'Elle', una dels grans films de l'any

Als cinemes

"Se'ns esgoten els adjectius hiperbòlics per 'Elle'": diu la crítica que dedica l'Ara Play al film, de cinc estrelles. Paul Verhoeven –llegiu l'entrevista– dirigeix una comèdia negríssima sobre una executiva que es nega a ser víctima i estira el fil del seu desig fins allà on la porti. Un film fascinant que dinamita les expectatives de l’espectador, reconfirma Huppert com la millor actriu del món i representa el retorn triomfal del director de 'Robocop' i 'Instint bàsic' després d’una llarga dècada allunyat del cinema.

S'inaugura Temporada Alta

De divendres a diumenge

A 'Cúbit' el dramaturg i director Josep Maria Miró torna a abordar amb La Ruta 40 una preocupació global -la memòria històrica i la construcció del relat oficial- a partir d’una microhistòria: la de dos fills que visiten la mare i troben que s’ha instal·lat a casa un noi de la seva edat perquè l’ajudi a escriure unes memòries. Resulta que el pare de família -ja mort- va ser un prohom de la cultura i la societat del país, i impulsor d’una fundació de la qual la dona vol escriure un llibre. Aquest jove secretari que ha d’ajudar-la, però, és el fill de l’enemic del pare. El Temporada Alta estrena l'espectacle de divendres a diumenge.

'Cúbit' de Josep Maria Miró

La creació explota amb el TNT

Terrassa, al llarg del cap de setmana

Aquest dijous s'ha inaugurat el Terrassa Noves Tendències, el festival de teatre contemporani no convencional del CAET, amb el creador Rodrigo Garcia. Durant 4 dies, fins diumenge, es programaran 43 funcions de 30 espectacles, la majoria dels quals són estrenes i pràcticament la meitat, 13, coproduccions. Una de les novetats és que dissabte a la tarda hi haurà a cel obert un TNT Kids. A més, 'hits' internacionals com els mexicans Lagartijas Tiradas, el francès Philippe Quesne, i els italians Panda Project. I noms de l'escena alternativa local com l’Agrupación Señor Serrano, Txalo Toloza, Marc Caellas, la Societat Doctor Alonso, Atresbandes... Els preus conviden a què sigui popular: de gratis a 10 euros.

Girafes, de Xirriquiteula Teatre, serà un dels espectacles gratuïts i familiars del TNT Kids de dissabte.
stats