Cultura 01/10/2016

Les reaccions dels experts a la reforma ortogràfica de l'IEC

Entre altres canvis, el català passarà de tenir 150 accents diacrítics a només 14

Jordi Nopca / Laura Serra
2 min
Una polèmica diacrítica

BarcelonaAugust Rafanell: "Passar el ganivet per un lloc o un altre em sembla discutible i sensible"

"Els canvis en qüestions ortogràfiques són molt sensibles, només cal pensar en què representa operativament en l'ensenyament o els mitjans. Sembla que estem en un període de vacil·lació, i ho dic recordant el cas clamorós dels guionets als anys 90. Canviar per modernitzar sembla un criteri si no frívol, discutible: de canvis ortogràfics se'n podrien fer tants com volguéssim. Passar el ganivet per un lloc o un altre em sembla altament discutible i sensible".

Màrius Serra: "La capacitat de dramatitzar dels catalans és infinita"

"És una qüestió totalment secundària, però ha suscitat una gran reacció mediàtica. La capacitat de dramatitzar dels catalans és infinita; així i tot, és veritat que l'ortografia és un tema molt sensible en totes les llengües perquè ens remet a l'aprenentatge i a la nostra infantesa".

Ramon Solsona: "És un pas endavant i l'hem de fer sense por"

"Tenint en compte que l'IEC acostuma a ser conservador, un dia que proposen una petita revolució no hauria de passar res. Aquesta reforma ens farà les coses una mica més senzilles, és un pas endavant i l'hem de fer sense por".

Rudolf Ortega: "Si fóssim una llengua normal, aniríem fent retocs cada quinze o vint anys"

"Si fóssim una llengua normal, aniríem fent retocs cada quinze o vint anys. El problema és que el català no n'ha fet fins després de cent anys de les primeres normes. Per això la gent s'ha posat nerviosa. S'han resolt petites coses que grinyolaven (les 'r', els usos de guionets, un cas més d'estalvi de la dièresi) i el més gros, els diacrítics: eren una llista excessiva. La majoria d'ambigüitats ja es resolen amb la categoria gramatical. Hi ha moltes parelles sense diacrític, com 'bec' o 'sou', i ningú els ha trobat a faltar mai".

Bel Olid: "Hi ha coses més urgents, però ens hi acostumarem"

"Si la reforma és correcta ho ha de dir l'IEC. Si l'han fet és perquè se l'han rumiada molt. Crec que hi havia coses més urgents –perquè per als usuaris, per exemple els meus alumnes, no suposaven un problema d'aprenentatge–, però ens hi acostumarem. Durant un temps estarem confosos, però ho aprendrem, i no veig que sigui un problema gaire gros".

Nicolau Dols: "Jo hauria tret tots els diacrítics"

"Des del primer moment que es va debatre el tema dels diacrítics vaig veure que en sobraven. El context ja hi ajuda, com passa en altres llengües com l'anglès. Al final, aprendre aquest tipus de coses d'ortografia resta temps a ensenyar la llengua de veres: a aprendre a redactar millor, a comprendre el text, i no pas a ensenyar aquesta tortura. Jo els hauria tret tots".

Jordi Llavina: "Confonem patriotisme de baixa estofa amb la llengua"

"Fer entendre la sintaxi o aprendre a redactar bé són dos problemes reals de la llengua que et trobes a l'aula. Les qüestions ortogràfiques són secundàries. La meitat dels que fan escarafalls pels diacrítics no sabrien resoldre'ls correctament. Confonem patriotisme de baixa estofa amb la llengua".

stats