Cultura 22/06/2012

Les set vides del retaule gòtic de l'església de Sant Joan de Lleida

El Museu de Lleida exposa els sis compartiments d'aquesta obra, una de les més importants del Gòtic lleidatà, conservats al MNAC

Ara
2 min
'Baptisme de Crist' / MNAC

BarcelonaPere Garcia de Benavarri, un dels principals pintors del Gòtic a Lleida i a la Franja, va realitzar el retaule major de l'antiga església de Sant Joan de Lleida entre el 1473 i el 1482. Aquesta obra està considerada com una de les obres cabdals del Gòtic a les terres de Lleida.

En total, d'aquest retaule se'n coneixen deu taules, tot i que alguns compartiments s'han perdut . Set d'elles representen escenes de la vida del sant i les altres tres són representacions de sants. Per que fa a la localització, sis d'elles estan al Museu Nacional d'Art de Catalunya, i un altra a l'Isabella Steward Gardner Museum de Boston. Amb motiu de l'exposició que el Museu de Lleida li dedica a partir d'avui i fins al 21 d'octubre, 'Fragments d'un passat. El retaule gòtic de l'església de Sant Joan de Lleida, fem un repàs a les vicissituds històriques d'aquesta obra monumental:

1473: Pere Garcia de Benavarri comença a realitzar el 'Retaule de Sant Joan Baptista'. El finalitza el 1482, i va presidir l'altar major de l'antiga església de Sant Joan de Lleida fins al 1678.

1678: El retaule va ser venut als representants de la vila de Benavent, que van instal·lar diversos compartiments de retaule als altars de l'església.

1907: El retaule torna a ser venut. Els antiquaris Antoni Marquès i Josep Català en van oferuir quatre taules a la Junta de Museus, que les va adquirir per 10.000 pessetes i les va dipositar a l'antic Museu d'Art de Catalunya.

1916: La col·leccionista nord-americana Isabella Steward Gardner, fundadora del museu que porta el seu nom a Boston, compra una taula del retaule dedicada a Sant Miquel a l'antiquari Paul J. Sachs a París.

1925: 'L'Anunci del naixement del Baptista' es troba en una col·lecció privada de Roma.

1930: Se sap que als anys 30, la 'Visitació' pertany al comte de Las Torres de Sánchez-Dalp. D'aquesta taula i de l'anterior avui se'n desconeix la ubicació.

1956: Dues taules més, provinents de la col·lecció de Maties Muntadas, el 'Baptisme de Crist' i el 'Banquet d'Herodes' també són dipositades al Museu Nacional de Catalunya. La resta de compartiments acaben dispersant-se en diferents col·leccions privades.

1979: Se sap que la galeria parisenca Jean Larcade tenia la taula del retaule dedicada a Sant Joan Evangelista. Actualment se'n desconeix el parador.

stats