ONZE DE SETEMBRE
Microsites Diada 2016 11/09/2016

Cinc punts i un sol batec: el repte de la Diada descentralitzada

Les entitats sobiranistes afronten un nou desafiament organitzatiu i esperen que l’acte serveixi d’empenta per culminar el procés independentista

Núria Orriols
3 min
Els voluntaris de l’ANC  i Òmnium acabant ahir els preparatius tècnics  de l’acte  de la Diada  a Barcelona,  a l’Arc de Triomf.

BarcelonaUna gran pel·lícula on totes les parts tenen el seu bocí de protagonisme. Aquesta és l’empremta que els organitzadors de la Diada d’enguany volen deixar en la història de les grans mobilitzacions independentistes. A diferència dels anys anteriors, en què la massa de manifestants es concentrava en un sol lloc -o anava unida, com en el cas de la Via Catalana-, aquest cop s’ha optat per una mobilització descentralitzada a Berga, Lleida, Barcelona, Tarragona i Salt, la qual cosa fa que l’organització i la logística siguin més “complexes”. “L’acció té una introducció, un nus i un desenllaç. Les cinc ciutats tindran el seu moment”, explica el coordinador de mobilització de l’ANC, Oriol Codina. És el primer any que ocupa aquest lloc de responsabilitat i admet “nerviosisme” pel que passarà avui, malgrat que ja fa temps que treballa a la sala de màquines de l’Assemblea. Ahir, a mitja tarda, va reunir l’equip de realització de Barcelona a l’Arc de Triomf per tancar els últims serrells d’organització en una reunió de gairebé dues hores.

La voluntat de les entitats sobiranistes és que els cinc actes siguin un sol clam i, més enllà del nombre de persones que s’acabi mobilitzant, volen posar en relleu la “diversitat” del país implicant tot el territori. Tot i que la direcció de l’ANC va optar, en un primer moment, per dividir la manifestació i dissimular així un eventual desinflament de l’independentisme, el que és cert és que en els últims dies tant l’ANC com Òmnium es mostren satisfetes amb els inscrits registrats. Divendres les entitats anunciaven 342.000 persones apuntades, un 20% menys que l’any passat, que esperen que se superi avui. Des de l’entitat remarquen que els assistents sempre acaben sent més dels que s’apunten.

La mobilització d’avui s’iniciarà a Lleida, amb el repic de campanes a les 17.14 hores i la lectura d’un manifest. Tot seguit, els manifestants simularan un batec amb una cartolina groga. L’acció es repetirà a Berga, Salt, Tarragona i finalment a Barcelona. La dificultat tècnica de la Diada d’enguany rau a encadenar els actes i fer bategar el territori al mateix moment al final de la performance. Per fer-ho es necessita una realització simultània, en directe, de les cinc ciutats perquè tots es visualitzin com una sola escena. “És un espectacle més pensat per veure’l des de fora que per a la gent que hi estarà participant”, admet Ferriol Moya, membre de l’equip audiovisual de l’ANC, que ahir també era al centre d’operacions al passeig de Sant Joan de Barcelona.

La “interconnexió” del territori

En una carpa envoltat de càmeres i ordinadors, Moya explica que s’ha format un equip de 55 persones només per ocupar-se de la realització audiovisual de tota la mobilització, que es transmetrà per satèl·lit. El muntatge tècnic ha requerit “molt més temps de preparació” que els anys anteriors, assegura, i afegeix que el repte és demostrar la “interconnexió” de tot el territori. Per fer-ho s’han muntat cinc controls de realització, 23 càmeres i es compta amb 2.500 voluntaris. Enguany no s’ha llogat un helicòpter perquè les concentracions de gent seran més petites que les dels anys anteriors, però la intenció dels organitzadors és que les imatges facin la volta al món.

El moment més polític

Malgrat que la mobilització es distribuirà en cinc llocs diferents, la traca final serà a Barcelona. Després que cada municipi bategui un darrere l’altre per separat, la capital catalana marcarà el ritme perquè hi hagi un batec conjunt. El passeig de Sant Joan es dividirà en vuit trams des de l’Arc de Triomf fins a la Diagonal i hi haurà 31 colles castelleres que faran les seves actuacions a la tarda. També centrarà l’atenció la presència de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i l’expresident Artur Mas, que han escollit la capital catalana per manifestar-se.

Al final de l’acció s’espera el moment més polític de la mobilització perquè parlaran el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i el de l’ANC, Jordi Sànchez. Un dels moments més recordats de l’exlíder de l’Assemblea i actual presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va ser el “President, posi les urnes” de la V del 2014. Va ser l’empenta final cap a la consulta. Enguany Sànchez vol que l’acte també serveixi d’impuls en un moment en què entitats i institucions estan alineades per encarar la “culminació” del procés.

stats