TECNOLOGIA
Economia 10/12/2015

Austràlia creu haver trobat el creador del revolucionari ‘bitcoin’

Els EUA consideren que la moneda és una amenaça per al dòlar

Júlia Manresa
3 min
Agents federals australians sortint del domicili de Craig Wright, presumpte creador del bitcoin, al nord de Sydney.

BarcelonaPoca gent té clar què és un bitcoin, però aquesta setmana fa un any que una empresa de les dimensions de Microsoft va començar a acceptar pagaments amb aquesta moneda. Al mateix temps que ja controla el 90% dels pagaments en moneda virtual i que mou milers de milions de dòlars, aquesta divisa electrònica està considerada una amenaça contra el dòlar i la Reserva Federal dels Estats Units ja fa anys que intenta trobar-ne el fundador. Ahir dos mitjans especialitzats apuntaven a l’australià Craig Wright com a suposat creador d’aquesta moneda, i poques hores després l’agència tributària australiana escorcollava casa seva.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Des que es va encunyar digitalment el primer bitcoin l’any 2008, la identitat del seu pare s’ha mantingut com un misteri que ha anat creixent al mateix temps que la dimensió econòmica i internacional de l’anomenada criptomoneda. Malgrat que diversos mitjans internacionals com ara The New York Times han intentant sense èxit esbrinar-ne els cognoms reals, encara avui el creador del primer bitcoin es considera Satoshi Nakamoto, el pseudònim amb què el 31 d’octubre del 2008 va signar l’autor d’un article a la xarxa que afirmava haver creat “un nou sistema de pagament electrònic que funciona completament entre particulars i sense la necessitat de cap intermediari”.

Però ahir els mitjans especialitzats en tecnologia Wired i Gizmondo van publicar les transcripcions d’un interrogatori de l’agència tributària australiana en què el mateix Wright confessa haver creat els bitcoins l’any 2008. Tot i això, cap de les dues publicacions ni tampoc mitjans locals o internacionals han aconseguit comprovar la veracitat d’aquestes transcripcions. El que sí que és un fet és que poques hores després que s’apuntés cap a aquest emprenedor australià, una desena d’agents de la policia del país escorcollaven casa seva a Sydney, tot i que Wright no va ser detingut. Els mateixos mitjans apunten que planejava traslladar-se a Londres. Oficialment, però, l’agència tributària desvincula l’escorcoll de la possible creació del bitcoin.

Un daltabaix global

La voluntat d’esbrinar el misteri del creador del bitcoin posa de manifest la dimensió que aquesta tecnologia ha pres a escala internacional. El bitcoin és una divisa electrònica que permet fer transaccions financeres gairebé a temps real sense la necessitat d’una autoritat central que actuï com a intermediari, i manté en l’anonimat la identitat de les parts implicades.

Que la Reserva Federal ho consideri una amenaça contra el dòlar i que per això el seu creador vulgui mantenir-se en l’anonimat prova la disrupció que aquest sistema ha implicat tant des del punt de vista econòmic com polític. D’una banda, el fet que permeti mantenir l’anonimat en transaccions que no necessiten una autoritat central ha permès que s’hagi utilitzat per a nombrosos fraus, per a blanqueig de capital o en operacions de màfies. Però, al mateix temps, és completament fiable, totes les operacions queden registrades en una base de dades encriptada i són irreversibles. Aquest és el punt que ha interessat fins i tot els bancs més coneguts del món. Entitats com Goldman Sachs, JP Morgan i Credit Suisse van signar un acord per aplicar l’ús d’aquesta tecnologia al seu sector. A més, el Nasdaq -el selectiu on cotitzen les grans empreses tecnològiques, com Apple- ja intercanvia accions a través d’aquesta tecnologia.

Àlex Puig, expert consultor en aquesta tecnologia, explica que es considerarà provat que Wright és el creador de bitcoin si al seu compte de bitcoin s’hi troben els primers 1.000 que es van crear, que mai s’han fet servir.

stats