HORARIS COMERCIALS
Economia 19/02/2016

Colau i tot el comerç pacten un nou model d’obertura en festius

Se suprimeix l’obertura a l’estiu a canvi de tres diumenges de maig i dos d’octubre

Xavier Grau
3 min
El regidor Agustí Colom va escenificar l’acord envoltat dels representants de les associacions de comerciants, sindicats i associacions de veïns.

BarcelonaL’Ajuntament de Barcelona i els representants de les principals associacions de comerciants (incloses les grans superfícies), sindicats i associacions de veïns van segellar ahir un pacte que semblava impossible. Les botigues no obriran cap diumenge a l’estiu, com s’ha fet en els dos últims anys. A canvi, ho faran cinc diumenges, tres al maig (8, 15 i 22) i dos a l’octubre (2 i 9). L’acord no agrada a tothom, i així ho expressaven alguns dels representants de les associacions més liberals, com Barcelona Oberta, però tots es van mostrar satisfets per haver arribat a un punt d’acord. Però a més, el pacte té prou suport polític per tirar endavant en la seva tramitació al ple, segons Agustí Colom, regidor d’Ocupació, Empresa, Turisme i Consum.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A més de Barcelona en Comú, els representants del PSC i ERC també van donar suport a l’acord i, segons Colom, la CUP no s’hi ha oposat, amb la qual cosa l’acord podria quedar ratificat al plenari municipal del març. Un acord que, segons Colom, es vol que estigui en vigor com a mínim tota la legislatura. Així, a més de pactar els diumenges que s’obrirà aquest any, també s’han fixat per al 2017 els dos festius que el consistori pot modificar dels quatre autoritzats per la Generalitat. Seran el 3 de desembre i el 23 d’abril, festa de Sant Jordi -que cau en diumenge-, i que substituirà el 12 d’octubre, festa del Pilar. Per arribar a tota la legislatura, l’Ajuntament es compromet a pactar també per als anys 2018 i 2019 els dos festius que el consistori pot substituir.

Àmbit i horaris

L’acord manté l’àmbit geogràfic en el qual podien obrir els comerços durant l’estiu. Seran el Raval, el Gòtic, la Barceloneta, Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, a Ciutat Vella; el Fort Pienc, Sagrada Família, Dreta de l’Eixample i Sant Antoni, a l’Eixample; el Poble-sec, Hostafrancs i Sants, a Sants-Montjuïc; la Salut, la Vila de Gràcia, Camp d’en Grassot i Gràcia Nova, a Gràcia, i el Camp de l’Arpa, a Sant Martí.

Malgrat que manté la zona permesa, el nou acord allarga l’horari d’obertura fins a les 20 hores, i no fins a les 18 com fins ara.

Quan l’equip d’Ada Colau va arribar a l’Ajuntament va anunciar un canvi en l’autorització de festius en els quals les botigues de les zones turístiques podrien obrir. Però no hi va haver temps per tancar un acord i el primer estiu del nou equip de govern, el del 2015, es va decidir seguir amb els horaris comercials que havia aprovat l’equip de govern de Xavier Trias, que permetia obrir els comerços d’aquests barris cada diumenge entre l’1 de juliol i el 15 de desembre.

De fet, l’anterior responsable de Comerç de l’equip d’Ada Colau, el comissionat Miquel Ortega, no va aconseguir tancar un pacte, però va iniciar tot el procés d’estudis i enquestes. Agustí Colom, que va assumir les competències de Comerç al febrer, va posar en marxa el procés de negociació tancat ahir. Un procés que va portar ahir al Saló de la Ciutat de l’Ajuntament des de representants de les associacions més contràries a obrir els festius, com la Confederació de Comerç o la Fundació Barcelona Comerç, fins als més favorables a la llibertat d’horaris, com Barcelona Oberta o Anged, la patronal de grans superfícies.

L’acord reconeix la importància que el turisme i el comerç tenen per a l’economia i l’ocupació a Barcelona. A més, inclou la creació d’un observatori que vetlli per la generació d’ocupació i la millora de la qualitat i sostenibilitat dels llocs de treball en el sector, fomentant l’estabilitat laboral. També s’inclourà promoció del comerç en els mercats emissors de turistes a través del Consorci de Turisme.

stats