Economia 17/06/2013

La CEOE veu excessius els quatre dies de permís per defunció d'un familiar perquè els viatges "ja no es fan en carruatge"

El responsable de relacions laborals de la CEOE creu que els dies en què un treballador pot faltar a la feina quan mor un familiar de primer grau no s'ajusten "al desenvolupament actual"

Europa Press
2 min
ALTERACIÓ DE LA SINTONIA 
 El president de la patronal CEOE, Joan Rosell, ha xocat poc amb l'actual govern espanyol i generalment li ha donat suport, però ara vol un paper més important en  la futura Cambra de Comerç d'Espanya que impulsa De Guindos.

MadridEl responsable de relacions laborals de la patronal espanyola CEOE, José de la Cavada, ha criticat els quatre dies de què disposen els treballadors per defunció d'un familiar de primer grau i que necessiten traslladar-se del seu domicili.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De la Cavada considera que quatre dies són excessius i que són permisos desmesurats "amb una mentalitat que no s'ajusta al desenvolupament que existeix avui, amb els desplaçament per autovia o tren".

Durant la presentació d'un informe d'Adecco sobre absentisme, ha assegurat que l'estatut dels treballadors es va redactar pensant que els viatges es fan "amb carruatge", però que amb els vehicles d'ara els desplaçaments s'escurcen.

Pel responsable de la CEOE, una part de la legislació laboral "és còpia de la legislació del franquisme, superprotectora, i que no es correspon amb la necessitat que té una persona per anar a un esdeveniment familiar d'aquest tipus".

Reduir els dies és una de les fórmules, ha defensat, per lluitar contra l'absentisme laboral: "S'ha d'aconseguir que l'absentisme no tingui cap justificació a la qual acollir-se".

La taxa d'absentisme baixa al 4,3%

Segons l'informe d'Adecco, la taxa d'absentisme s'ha reduït mig punt el 2012 al sector privat, fins al 4,3%. Tot i així, el responsable de relacions laborals de la CEOE ha apuntat que la taxa del sector públic puja al 5,06%. José de la Cavada ha admès que la crisi hi ha influït i ha provocat que la taxa baixi.

Les comunitats autònomes que tenen menys taxa d'absentisme són les Illes Balears (3,1%), Canàries (3,3%) i Andalusia (3,6%). En canvi, Astúries (5,2%), Galícia (4,8%) i el País Basc (4,7%) són les que més en presenten.

Per sectors, la taxa d'absentisme és del 5,1% a indústria i del 3,7% a serveis i construcció. Aquest últim ha estat el sector en què s'ha registrat l'increment relatiu més alt dels últims anys, amb un augment del 76% entre el 2003 i el 2012.

Tenint en compte que aquest fet suposa un cost de 7.205 milions d'euros per a les empreses –un 0,7% del PIB, segons dades de la CEOE–, ha criticat que el servei de la Seguretat Social no controli la despesa que suposa per a les empreses l'absentisme. "Qui paga és qui corre el risc i els controls de les baixes de la Seguretat Social deixen molt a desitjar", ha assegurat.

Per evitar-ho, De la Cavada ha proposat que es penalitzin les persones que han acumulat quatre baixes en un mateix any, "de la mateixa manera que es fa en altres països de l'entorn espanyol".

stats