Economia 01/02/2013

El govern espanyol recorre al Constitucional la llei catalana d'horaris comercials

Tres articles de la norma catalana quedarien suspesos cautelarment si el tribunal accepta el recurs

Joan Faus
2 min
El Postal de l'Àngel de Barcelona / MANOLO GARCÍA

MadridLa vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha anunciat aquest divendres que el consell de ministres ha decidit presentar un recurs al Tribunal Constitucional (TC) contra tres articles de la llei catalana d'horaris comercials aprovada a l'octubre perquè considera que vulnera la llei bàsica de l'Estat aprovada al juliol.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En la roda de premsa posterior al consell de ministres, ha justificat el recurs en el fet que la sentència del TC sobre l'Estatut ja va considerar que Catalunya ha de complir les lleis d'horaris comercials estatals, que estipulen les hores i els festius d'obertura. Fonts del ministeri d'Economia han explicat a l'ARA que si el tribunal admet a tràmit el recurs els tres articles quedarien suspesos cautelarment.

A finals d'octubre, la Generalitat va aprovar un decret d'horaris comercials que recupera l'essència de la normativa catalana del 2004 i pretén deixar sense efecte la norma espanyola. El decret espanyol del juliol passava de 8 a 10 el màxim de diumenges comercials, ampliava el nombre i el tipus de botigues que poden obrir set dies a la setmana fins a les de 300 metres quadrats, i eixamplava el nombre d'hores d'obertura setmanal per a la resta de comerços de 72 a 90. La nova norma catalana referma el marc legal català i contradiu, punt per punt, totes aquestes mesures liberalitzadores. Així, hi haurà vuit diumenges comercials, només podran obrir cada dia les botigues de fins a 150 metres quadrats que es dediquin a l'alimentació i torna a 72 el nombre màxim d'hores setmanals d'obertura. En aquell moment, l'executiu català va advertir que la llei estatal podria suposar una invasió de competències, confirmada pel Consell de Garanties Estatutàries.

El govern espanyol considera que la llei catalana incompleix així una normativa estatal que hauria d'aplicar. "La regulació catalana, ara impugnada, no respecta aquests criteris en establir límits a l'obertura d'establiments més enllà del permès per la normativa bàsica que garanteix un mínim comú denominador en tot el territori nacional, que pateix, per tant, d'inconstitucionalitat mediata o indirecta per contravenir els vigents articles 1, 3, 4 i 5 de la llei 1/2004, de 21 de desembre, d'horaris comercials, i 25 de la llei 7/1996, de 15 de gener, d'ordenació del comerç minorista", s'assegura en les referències dels acords del consell de ministres.

I la nota de la Moncloa afegeix: "

stats