Economia 29/11/2012

El govern espanyol descarta apujar l'IVA i abaratir l'acomiadament, com li demana l'OCDE

El club dels països rics creu que si Espanya demanés el rescat no hauria de complir noves condicions

Joan Faus
2 min

MadridEl ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha dit aquest dijous que el govern espanyol "no pensa adoptar més" mesures d'ajust, com una pujada indirecta de l'IVA i un nou abaratiment de l'acomiadament, dues de les recomanacions que ha fet l'OCDE en un informe publicat avui. En una roda de premsa amb el secretari general de l'OCDE, Ángel Gurría, el ministre ha dit que l'executiu ja ha tingut en compte les recomanacions del club dels països rics en la reforma laboral i en la pujada de l'IVA.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per la seva banda, Gurría ha dit que Espanya està adoptant mesures "de manera exemplar" per poder reduir el dèficit públic i sortir de la crisi, alhora que ha demanat a la UE que implementi les seves decisions "sense cap retard" per la seva incidència sobre Espanya. "Espanya ho està fent de manera exemplar i donant al mercat bons senyals, per donar confiança i estabilitzar el dèficit", ha dit.

D'altra banda, ha demanat als socis europeus que facin una "declaració inequívoca" que si Espanya demana ajuda al fons de rescat europeu això serà "suficient" perquè el BCE ja estigui autoritzat a comprar, si és necessari, deute espanyol. I ha volgut insistir que la decisió sobre el rescat l'ha d'adoptar Espanya, tot i que considera que no se li haurien d'imposar noves condicions si fa el pas.

A banda de diverses recomanacions, l'informe de l'OCDE preveu que l'economia espanyola caurà el proper any un 1,4% –el govern estima que serà un 0,5%– i que l'atur augmentarà fins al 26,9%, superant el llindar dels sis milions de persones sense feina a tot l'Estat (ara n'hi ha més de 5,7 milions). Pel que fa al dèficit creu que tancarà al 8,1% aquest any (l'objectiu és del 6,3%) i es reduirà un 6,3% l'any que ve (la meta és del 4,5%).

stats