Economia 26/05/2015

Catalunya rebaixa el dèficit fins al 0,28% el primer trimestre

El dèficit de l'Estat es redueix un 18% fins a l'abril

Agències
3 min
El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro.

MadridEl dèficit conjunt de l'administració central, comunitats autònomes i Seguretat Social es va situar en el 0,78% del PIB en el primer trimestre, mentre que el de l'Estat es va reduir un 18% fins a l'abril i va sumar 11.984 milions, l'1,09% del PIB. El dèficit de Catalunya va ser de 585 milions, el 0,28% del PIB, amb una millora respecte als 918 milions del mateix període de l'any passat, en què suposava el 0,46% del PIB.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El conjunt de les comunitats autònomes ha reduït el dèficit el 23,3%, i és el subsector que més ha corregit el seu saldo. Cinc comunitats –País Basc, Navarra, la Rioja, les Canàries, i Astúries– van acabar al març amb superàvit, mentre que Andalusia, Aragó, Catalunya, Extremadura, Galícia i Madrid milloren el resultat respecte a fa un any. Empitjoren la situació les Balears, Cantàbria, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Múrcia i València.

La xifra registrada per l'Estat en els quatre primers mesos de l'any és inferior al dèficit registrat en el mateix període de 2014, que va ascendir a 14.611 milions, l'1,38% del PIB. Segons ha indicat el ministeri d'Hisenda, el dèficit es va reduir un 18% interanual per l'augment del 4% dels recursos i el descens del 0,5% dels llocs de treball.

Així, els recursos no financers de l'Estat van pujar a 57.837 milions en el primer quadrimestre, 2.245 milions més que l'any anterior, gràcies a la "favorable evolució" dels ingressos impositius, que van augmentar un 6,7% respecte a l'abril de 2014, fins a 51.382 milions.

La recaptació per IVA va créixer un 8,8% en el primer quadrimestre, mentre que els impostos corrents sobre la renda i el patrimoni, que inclouen els ingressos per IRPF i impost sobre societats, van registrar un increment del 5,8%, que incorpora la rebaixa d'impostos de la reforma fiscal, així com l'augment de les bases per millora de rendes i beneficis, que permeten augmentar la recaptació final.

Per la seva banda, l'augment dels recursos impositius compensa els descensos registrats en les rendes de la propietat, 1.382 milions menys que el 2014, a causa d'una caiguda de dividends d'un 31,7%, per la baixada dels corresponents al Banc d'Espanya, i també pels menors ingressos per interessos, que disminueixen un 51,2%.

Finalment, les transferències entre administracions públiques van augmentar un 21,4% a causa de les transferències de la Prefectura de Trànsit i de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris per imports de 136 milions i 230 milions, respectivament, sense correspondència el 2014.

Menys despesa

Per la seva banda, les despeses no financeres de l'Estat es van situar en 69.821 milions fins a l'abril, un 0,5% menys que en el mateix període de 2014. Les ocupacions de 2015 inclouen dues operacions sense correspondència en el primer quadrimestre de 2014: l'extracost per la producció d'energia elèctrica en els territoris no peninsulars (290 milions) i la devolució del 25% de la paga extra de 2012 (153 milions).

Les transferències corrents entre administracions públiques, la partida de més volum, van baixar un 1,7% interanual pel descens de les transferències als Fons de la Seguretat Social, que van caure un 17,3% pel descens del 30,8% de les destinades al Servei Públic d'Ocupació Estatal. En sentit contrari, les transferències a les comunitats autònomes i corporacions locals van créixer un 4,6% i un 6,4%, respectivament.

En el període analitzat, va destacar la remuneració d'assalariats, amb un augment del 2,1%, que inclou 153 milions per l'abonament al gener de 44 dies de la paga extra de 2012. Descomptat aquest import, aquesta rúbrica disminuiria un 0,8%. Van augmentar també els consums intermedis en un 5%, en part per les despeses electorals, així com per l'augment de les despeses d'emissió i col·locació de deute.

Les despeses per interessos, per la seva banda, van créixer un 0,5% interanual en el primer quadrimestre, si bé al mes d'abril es va registrar un descens de l'1% interanual en aquesta partida. Les prestacions socials diferents de les transferències socials en espècie van augmentar un 3,7% per la pujada de les pensions de classes passives, que s'incrementen en un 3,3%.

stats