Economia 28/09/2016

Celsa perd 155 milions d’euros en plena negociació amb la banca

Xavier Grau
2 min
Francesc Rubiralta, president de Celsa, en una imatge recent.

Barna Steel, la companyia capçalera del grup siderúrgic Celsa, va tancar el 2015 amb unes pèrdues de 155,4 milions d’euros, segons els comptes dipositats per la companyia al Registre Mercantil. Aquestes importants pèrdues reflecteixen la debilitat dels preus en el sector. Malgrat això, els números vermells van millorar un 18,3% respecte a l’any 2014, quan les pèrdues de la companyia controlada per Francesc Rubiralta van ser de 190,2 milions d’euros. De fet, els resultats van experimentar una millora proporcionalment molt superior al comportament de la xifra de negocis, que el 2014 va ser de 2.021 milions d’euros, mentre que el 2015 va ser un 2,5% inferior i es va quedar en 1.960 milions d’euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons la memòria de la companyia, les aportacions més negatives als comptes del 2015 van ser de les filials Atlantic -amb instal·lacions a Laracha (la Corunya)-, amb unes pèrdues de 42,68 milions d’euros, de la companyia catalana Nervacero, amb uns resultats negatius de 37,7 milions, i de la filial polonesa Celsa Polska Holding, amb pèrdues de 28,6 milions d’euros.

Barna Steel, que dóna serveis a la resta d’empreses del grup, va comptabilitzar en els seus comptes individuals unes pèrdues, l’any passat, de 19,7 milions d’euros, un resultat un 29% millor que l’any anterior.

Deute bancari

Barna Steel, segons recull la memòria, actua com a hòlding del grup industrial dedicat a la producció d’acer amb forns elèctrics i a la seva transformació en laminats i altres derivats de l’acer, amb plantes a Espanya i França i una “elevada diversificació geogràfica i de producte”. La memòria de la companyia reconeix que, a 31 de desembre, tenia un fons de maniobra negatiu de 274 milions d’euros, però destaca que “en un context de mercat advers i incert” aquesta societat i el grup “han implementat millores operatives i l’optimització de recursos” que contribueixen a una millora dels recursos generats.

La companyia tenia, al tancament del 2015, un deute a llarg termini de més de 1.600 milions, la major part reestructurat el 2013. Però el més urgent és el pagament de 740 milions que ha de fer el 2017. La memòria destaca que l’import del deute és “significatiu”, però afirma que fins ara s’han anat complint les condicions “satisfactòriament”.

A més, l’empresa assegura que espera seguir complint amb els bancs aquest any i treballa per elaborar un pla estratègic que serà revisat per les entitats financeres que participen del préstec sindicat del 2013. Barna Steel admet la possible renegociació d’aquest crèdit sindicat amb les entitats. Els principals creditors són Bankia, BBVA, Santander, CaixaBank i Sabadell.

stats