Economia 29/03/2016

Alierta deixa la presidència de Telefónica després de 16 anys

César Alierta, al capdavant de la companyia gairebé des de la seva privatització, proposa José María Álvarez-Pallete per rellevar-lo al càrrec

Júlia Manresa
3 min
César Alierta juntament amb Álvarez-Pallete, la seva proposta pel relleu a la presidència de Telefónica

BarcelonaCésar Alierta posa punt final a una gairebé 16 anys al capdavant d'una de les empreses més grans de l'Íbex-35. Amb 70 anys, Alierta anuncia la renúncia com a president de Telefónica just l'any en què la companyia afronta un dels seus grans reptes, el procés de digitalització que el president sortint deixa ara en mans de José María Álvarez-Pallete, conseller delegat de la companyia per voluntat del mateix Alierta des del 2012.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Alierta va arribar a Telefónica quan aquesta tenia poc més d'un any de vida com a empresa privada i la deixa com una de les multinacionals de telecomunicacions més grans del món. Feia menys d'un any que l'antiga Compañía Telefónica Nacional de España havia passat a mans privades quan el govern popular de José María Aznar va triar Alierta, d'acord amb els accionistes principals –el BBVA i La Caixa–, per a la butaca de la presidència de l'entitat en substitució de Juan Villalonga Navarro, antic company d'escola de l'expresident Aznar i acusat d'haver fet servir informació privilegiada lligada a la seva proximitat al nucli dur del PP.

Entre Isidre Fainé i Rodrigo Rato

De fet, malgrat substituir Villalonga, la trajectòria empresarial d'Alierta té paral·lelismes amb ell. Una altra de les companyies públiques privatitzades durant la segona meitat dels 90 va ser Tabacalera. Al mateix temps que Aznar triava Villalonga per a la telefònica pública, Alierta era designat president de la tabacalera. El directiu va ser qui va privatitzar l'entitat en una fusió amb la francesa Seita i va formar l'actual Altadis. Quan ja era president de Telefónica, la Fiscalia Anticorrupció de Madrid va acusar-lo de guanyar 1,86 milions d'euros amb la compravenda d'accions de Tabacalera l'any 97 i gràcies, també, a la utilització d'informació privilegiada. Alierta sempre va negar l'acusació, que però que li va costar un procés judicial en un cas que finalment va prescriure.

Per substituir Villalonga, però, era necessari algú amb tres anys d'antiguitat a la companyia i el suport majoritari d'un consell dominat per La Caixa i el BBVA. Per això, en un principi els noms d'Isidre Fainé i José Javier Echenique, directors generals de tots dos bancs i vicepresidents de Telefónica, van sonar com a possibles relleus. Però amb un dels dos directius al capdavant es van preveure recels entre les dues entitats bancàries i el nom d'Alierta, proper al vicepresident del BBVA, Francisco González, i a l'aleshores vicepresident del govern espanyol i ministre d'Economia, Rodrigo Rato, va aconseguir el consens necessari.

Amb Alierta, Telefónica ha deixat de ser només una operadora de telefonia a Espanya per convertir-se en un actor internacional amb filials a l'Amèrica Llatina i una aliança amb China Unicom. A més, en els darrers anys, després de les contínues baralles amb els nous actors del món de les telecomunicacions com Google o Facebook, Telefónica ha apostat de ple pel negoci dels continguts audiovisuals o el negoci de les torres de telefonia.

A partir d'ara

Alierta, que l'any passat va cobrar més de 8,7 milions d'euros com a màxim directiu de Telefónica, continuarà formant part del Consell d'Administració, un càrrec que ocupava des de ja fa vint anys, quatre abans d'accedir a la presidència. Segons el comunicat de la companyia, el directiu continuarà centrant les seves aportacions en temes socials i de progrés, com l'educació digital i la presidència executiva de la Fundació Telefónica.

José María Álvarez-Pallete va ser nomenat conseller delegat de Telefónica fa una mica més de tres anys pel mateix Alierta però ja formava part de la companyia des del 1999, quan va entrar com a director general de finances de Telefónica Internacional, procedent de Cemex. Més endavant va passar a ocupar la direcció general de finances corporatives. L'any passat va ser el segon directiu de l'entitat més ben remunerat amb prop de set milions d'euros, tenint en compte els ingressos destinats al pla de retribució de pensions.

Fonts de la companyia no han explicat perquè el relleu es produeix en aquest moment. Alierta no n'havia donat pistes i en el sector no s'esperava el moviment.

stats