Economia 12/06/2012

El FROB denuncia els anteriors gestors del Banc de València

L'organisme públic veu actuacions que podrien ser constitutives de delicte. Ha remès al informació a un jutjat de València i a l'Audiència Nacional

Efe
2 min

ValènciaEl Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) ha presentat una denúncia davant l'Audiència Nacional contra l'anterior direcció del Banc de València per diverses actuacions que podrien ser constitutives de delicte.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així consta en la comunicació remesa pel FROB al Jutjat d'Instrucció número 3 de València, segons ha informat l'advocat Diego Muñoz-Cobo, lletrat d'un grup de petits accionistes que van presentar una querella contra els membres del Consell d'Administració del Banc de València, intervingut pel Banc d'Espanya al novembre de 2011.

El titular del jutjat havia sol·licitat informació al FROB en l'àmbit de la querella, en què es demanava informació d'aquest òrgan i que també havia sol·licitat el fiscal del cas.

El FROB ha comunicat al jutjat l'elaboració d'un informe pericial del que s'ha informat verbalment a l'Audiència Nacional i en el qual es posen de manifest actuacions que podrien ser constitutives de diversos delictes.

El coneixement d'aquestes actuacions correspondria a l'Audiència Nacional, segons el FROB, per la seva naturalesa, al nombre de possibles afectats, les condicions de l'entitat cotitzada i a la repercussió en l'economia nacional.

Ara, tant l'Audiència Nacional com el Jutjat de València han de determinar sobre la competència dels fets, segons Muñoz-Cobo, qui opina que hauria de ser el jutjat número 3 per ser "l'únic òrgan judicial que coneix aquests fets".

A més, ha recordat que la competència ordinària és el lloc de comissió del delicte, encara que hi ha excepcions que al·ludeixen a defraudacions i maquinacions per alterar el preu de les coses.

La querella presentada per petits accionistes que representen al voltant del 1% del seu capital va ser admesa a tràmit el març d'aquest any i en ella es denuncia el delicte de formulació de comptes falses i el d'administració deslleial.

S'adreça als membres del Consell d'Administració i altres òrgans de direcció, entre els quals hi ha José Luis Olivas, en representació de Bancaixa -que posseïa el 39% del Banc de València-, Antonio Tirado, Domingo Parra, Celestino Aznar i Agnès Noguera, així com el representant de Deloitte.

A la Junta d'Accionistes del Banc de València celebrada el passat 14 de maig, un dels administradors de l'entitat intervinguda, Juan Antonio Iturriaga, ja va anunciar que s'estaven revisant les actuacions dels anteriors gestors i que en dates pròximes iniciaria "alguna acció legal significativa" si detectava irregularitats.

En aquesta junta, el 98,99 per cent dels accionistes van aprovar l'entrada del FROB en el capital mitjançant un augment de fins a un màxim de mil milions d'euros, el que suposaria al voltant del 91% de la participació.

stats