Economia 22/04/2016

El Govern necessita 1.000 M€

Junqueras ha de dir dilluns a Hisenda com salvarà el nou límit de dèficit, que vol cobrir amb ingressos

Dani Sánchez Ugart
4 min
Peu de foto Sed tristique, dui sit amet consequat consectetur, sem velit semper est, vitae pharetra nulla u nec justo.

MadridLa flexibilització de l’objectiu de dèficit autonòmic que, finalment, ha hagut de fer el govern espanyol no elimina tots els maldecaps d’Oriol Junqueras. El vicepresident econòmic de la Generalitat encara es veurà obligat a fer un ajust o incrementar els ingressos en 1.000 milions d’euros si vol complir amb el nou sostre del 0,7% del PIB, segons els càlculs d’aquest diari, realitzats a partir de l’últim informe de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), el supervisor dels comptes públics.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La Generalitat no només necessita els 1.000 milions, sinó que haurà de dir en un temps rècord d’on pensa treure aquests diners perquè, segons van confirmar a l’ARA fonts del ministeri d’Hisenda, el nou termini que tenen les comunitats per presentar els seus plans d’ajust s’acaba dilluns, tres dies abans de la pròxima reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF). El termini inicial acabava abans-d’ahir, però Hisenda l’ha ampliat. Junqueras, a més, aprofitarà que visitarà Madrid dimecres vinent per reunir-se el mateix dia amb la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría.

El vicepresident català ja va dir dimecres que l’ampliació de l’objectiu de dèficit autonòmic del 0,3% previst inicialment fins al 0,7% actual és insuficient, atenent la despesa que els toca fer a les comunitats autònomes. Això és especialment lesiu per a Catalunya, que seria, fins i tot en l’escenari més optimista de l’Airef, una de les cinc comunitats autònomes que se saltaran l’objectiu del 0,7%. L’organisme calcula que, fins i tot tenint en compte els ingressos extres que arribaran pel model de finançament (uns 1.800 milions, per l’augment de les bestretes i per la liquidació positiva dels diners que l’Estat va pagar de menys el 2014), Catalunya tindrà un dèficit d’entre l’1% i l’1,5% aquest any. Això feia que l’ajust restant per complir el quimèric objectiu del 0,3% ascendís a 1.800 milions d’euros. La millora de l’objectiu de dèficit suposa un oxigen de 800 milions per a la Generalitat, però el govern català encara haurà d’esmolar l’enginy per presentar un pla d’ajust que inclogui els esmentats 1.000 milions. En el millor dels escenaris que planteja l’Airef (que Catalunya acabi l’any amb un dèficit de l’1%), l’ajust que necessitaria Catalunya seria d’uns 600 milions d’euros. A això caldria sumar-hi els 270 milions d’euros que costarà el pla de xoc pactat amb la CUP i que el Govern vol incloure en els pressupostos, tot i que les mesures coercitives imposades per Hisenda impossibiliten, teòricament, incrementar la despesa.

Ingressos propis

El dubte, doncs, és com planeja la Generalitat quadrar la caixa. Fonts del departament d’Economia van matisar que el dèficit que calcula l’Airef parteix d’una xifra superior a les seves estimacions en 0,15 punts, equivalents a 300 milions. A més, les fonts van indicar a l’ARA que tenen confiança que la recaptació d’impostos propis o cedits a la Generalitat torni a augmentar aquest any gràcies al creixement de l’economia després que el 2015 els ingressos tributaris s’incrementessin en 380 milions. Tot i així, al gener la recaptació de la Generalitat va ser molt negativa i va caure un 27% en relació al mateix mes de l’any anterior. Des del Govern, però, van treure importància a aquesta dada i la van atribuir a qüestions comptables. En tot cas, només amb l’evolució natural dels impostos sembla difícil cobrir els diners que falten.

L’altra opció és apujar impostos. Fa unes setmanes Junqueras va obrir la porta a fer-ho, però el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va mostrar ahir reticències, en una entrevista a Catalunya Ràdio. “No podem sagnar més els catalans”, va dir. Tot i així, el Govern assegura que no es crearan nous tributs, però que estudiaran si toquen algun dels existents. L’Airef calcula que el Govern té un cert marge en algun impost, com el de matriculació, on la pressió fiscal és inferior a la d’altres comunitats autònomes.

Interès del 0% a les complidores

Un altre capítol en el qual el Govern creu que podrà estalviar és en els interessos del deute. L’any passat la despesa en interessos va rondar els 1.000 milions d’euros, 700 milions menys del que s’havia pressupostat, però aquest any la previsió d’Hisenda és tornar a apujar els interessos que cobra a les comunitats del 0% de l’any passat fins al 0,83%. L’executiu català reclama que Montoro rectifiqui i torni a abaixar els interessos del FLA, atès que encara no s’ha aprovat el nou model de finançament. I hi podria haver novetats en aquest sentit, perquè tal com va avançar ahir l’Ara.cat, el ministre ha accedit a rebaixar al 0% els interessos que cobra a les comunitats que sí que van complir el límit de dèficit l’any passat. Fonts d’Hisenda van admetre que “no hi ha una xifra” definida sobre els interessos que s’aplicaran a les incomplidores. És a dir, s’estan estudiant rebaixes. A més, si s’aconsegueixen fer entrar dins del FLA alguns dels préstecs que la Generalitat encara té amb la banca privada -més cara- es podria aconseguir un estalvi addicional.

stats