Economia 21/06/2016

L’exportació refreda el creixement fins a l’abril

El dèficit comercial català augmenta un 14% per l’increment del ritme de les importacions

Elena Freixa
2 min
Les vendes al món creixen per la indústria.

BarcelonaLes vendes de les empreses catalanes a l’exterior van créixer en el primer terç de l’any, però amb menys força que fa un any. Les exportacions van avançar un 1,3% fins a l’abril, quan en el mateix quadrimestre de l’any passat el ritme gairebé fregava el 6%, segons les dades del ministeri d’Economia. Catalunya va concentrar el 25,4% de tota l’exportació a Espanya, que va presentar una evolució similar a la catalana. Les vendes a l’exterior van avançar un 1,8% -lleugerament per sobre que a Catalunya-, quan fa un any l’augment va ser del 5%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En els quatre primers mesos de l’any, les vendes a l’exterior des de Catalunya van superar els 21.200 milions d’euros. El principal motor va ser la indústria química, amb un augment de més del 4%, seguida del sector dels béns d’equipament, que va escalar més d’un 13% en aquest període.

La millora de l’activitat econòmica i de l’entorn a Catalunya es va deixar notar en les importacions, que van créixer a una velocitat superior, del 3,3% fins a l’abril. Que s’hagi comprat més a fora que no pas s’hagi venut explica que el dèficit comercial català hagi crescut en aquest període. Concretament, l’augment del dèficit de la balança comercial va ser del 14,6%, la qual cosa equival a més de 4.300 milions d’euros.

En canvi, a Espanya el comportament de la balança comercial va ser contrari. Les importacions van punxar -van retrocedir un 0,8% fins a l’abril- i això va fer que el dèficit comercial es desplomés un 28% i tanqués el quadrimestre fregant els 5.600 milions, segons l’estadística publicada ahir pel ministeri.

Punxen les vendes fora de la UE

En l’alentiment de l’exportació catalana hi va tenir a veure la caiguda de les vendes en països de fora de la UE. Aquests mercats ja representen un terç del comerç exterior català però, fins a l’abril, les vendes van retrocedir un 2,2%. Les exportacions cap a Amèrica i l’Àsia van caure un 7% i un 4,5%, respectivament.

En canvi, la UE i més concretament l’eurozona van resistir amb creixements rellevants. En el cas del mercat comunitari, les exportacions van avançar prop d’un 5%. El principal mercat, França, va registrar un increment del 10%, i Alemanya, el segon país en volum, va créixer un 3%.

La indústria química, que concentra el 27% de tota l’exportació, va refermar la seva categoria com a primer sector en aquest àmbit. També els béns d’equipament van resistir a l’alça. L’automòbil, en canvi, va disminuir la seva exportació en el període acumulat entre el gener i l’abril, un 5% per sota que fa un any. La millora de l’abril va ser insuficient per pal·liar les caigudes de mesos precedents. Aquest factor contribueix a explicar per què les vendes a l’exterior s’han alentit, ja que la indústria automobilística és la tercera en exportacions, amb un 16% del total.

Si es mira només el que va passar a l’abril, l’exportació catalana va tenir un comportament positiu, amb un increment del 7%. Els principals puntals de les vendes a l’exterior van resistir amb augments. Destaca, per l’embranzida, el de l’alimentació i les begudes, amb un increment superior al 10%.

stats