LA SORTIDA DE LA CRISI
Economia 06/05/2015

L’ocupació creix a l’abril per les feines temporals

El nombre d’afiliats a la Seguretat Social supera els tres milions a Catalunya per primer cop des del 2012

Elena Freixa
3 min

BarcelonaEl mercat laboral va registrar un abril de bonança, amb una millora més accelerada en la creació d’ocupació si es mira l’estadística històrica del ministeri d’Ocupació. La Seguretat Social va guanyar pràcticament 175.500 nous afiliats a tot l’Estat, un senyal que els experts interpreten com una evidència que, tot i que lentament, Espanya entra en una fase de millora continuada de l’ocupació. El nombre d’afiliats a la Seguretat Social va créixer empès pel sector serveis i liderat pels pols turístics, que són les Balears (35.000 nous cotitzants en un mes) i Catalunya (32.300 nous afiliats). En paral·lel, però, les xifres també demostren que el perfil majoritari de les feines, veient els contractes signats, va ser eminentment temporal. Els contractes indefinits han retrocedit un 2% en un any mentre que els eventuals han crescut un 7%. La contractació estable segueix sent minoritària: només suposa el 8% de tots els contractes que s’han signat l’últim any.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A tot Espanya, el nombre de cotitzants va superar els 17 milions per primer cop des de mitjans del 2011, gràcies a l’empenta de l’abril. Igualment, els tres milions d’afiliats que va retrobar Catalunya també són un màxim que no es veia des del maig del 2012.

En paral·lel, el nombre d’aturats registrats va anar a la baixa a l’abril i va reduir-se en més de 18.800 persones a Catalunya fins a situar el total en 552.974 persones. En comparació amb les dades de fa un any, l’atur ha baixat més d’un 9%. El principal descens, de 12.000 persones en un mes, va donar-se al sector serveis. A tot l’Estat, l’atur va retrocedir en 119.000 persones fins als 4,3 milions. La xifra s’ha reduït un 7,5% en l’últim any.

Segons Josep Oliver, catedràtic de la UAB, el senyal més optimista que aporta el mercat laboral és la millora que fa un any que s’encadena en creació d’ocupació. “Són xifres molt importants que no estan afectades per la Setmana Santa perquè les contractacions es van fer en bona part al març”, va afegir. En canvi, la caiguda de l’atur s’ha d’agafar més amb pinces, va dir, perquè les dades mensuals no donen elements per valorar si els que deixen d’apuntar-se a l’atur ho fan perquè han trobat feina o bé perquè es manté la caiguda de població activa (gent que marxa, que deixa de buscar o joves que es refugien en els estudis esperant temps millors). Per conèixer com han evolucionat els actius, caldrà esperar l’enquesta trimestral de l’INE que es publicarà al juliol.

La Generalitat va subratllar ahir que, amb les dades de l’abril, Catalunya encadena ja 22 mesos de millores interanuals de l’atur i que el descens del mes passat va ser el més fort en un mes d’abril des del 1996. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va dir ahir que la millora de les dades referenda les reformes fetes a Espanya i va apostar per mantenir “la mateixa política”.

El debat dels salaris

La patronal espanyola de les pimes, Cepyme, va sumar-se ahir a la crida de l’executiu perquè es mantingui un “control sobre la despesa” i les empreses puguin mantenir el ritme de creació d’ocupació. De fons, tot i no dir-ho explícitament, hi ha el debat obert amb els sindicats sobre si els sous han de pujar aquest any i fins a quin llindar. El president de la CEOE, Joan Rosell, en un to més conciliador ahir, va dir que les millors perspectives de creixement a Espanya permeten ser “més flexibles” amb les pujades salarials però va demanar menys traves per a les empreses perquè, va dir, només si tenen beneficis podran contractar.

La recuperació de les condicions de feina i salari perdudes durant la crisi és el primer punt a l’agenda de les demandes sindicals com va veure’s en les mobilitzacions del Primer de Maig. La constatació que les feines que es creen tenen un alt grau de precarietat (poca estabilitat i baixos sous) ho corroboren dades com les del portal d’ofertes de feina Infojobs. El director general, Jaume Gurt, va avisar ahir que moltes empreses “han de canviar l’actitud pel que fa als sous”. Va lamentar que, en alguns casos, els sous baixos que reben els empleats es complementen amb quantitats en negre que els treballadors es veuen empesos a acceptar per completar els seus ingressos.

La recuperació de l’economia ja fa trimestres que es nota i agafa velocitat, segons Gurt, que constata un increment de dos dígits de les ofertes de feina en aquest primer trimestre del 2015. Això també ha suposat un canvi d’actitud de les persones que busquen feina i que s’apunten a moltes més ofertes. “S’observa més esforç i més gent que accepta guanyar menys però reenganxar-se ara que el mercat comença a oferir-li més oportunitats de treballar”, va afegir.

stats