Economia 30/10/2012

Madrid, amb llibertat d'horaris, perd el doble de locals comercials que Catalunya

La Confederació de Comerç de Catalunya reclama al nou Govern que surti de les eleccions del 25-N que "impulsi el creixement"

Dani Sánchez Ugart
2 min
Consumidors passejant per un centre comercial de Barcelona.

BarcelonaEl comerç català està "en estat de xoc" per la davallada del consum, segons el secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya, Miquel Àngel Fraile, que ha presentat aquest dimarts a Barcelona les exigències dels comerciants als partits que es presenten a les eleccions al Parlament del novembre.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les vendes dels comerços catalans han caigut un 5,1% de mitjana cada mes des de fa un any, i això ha repercutit en l'ocupació. El principal sector d'ocupació de persones a Catalunya ha destruït més de 31.500 llocs de treball en 12 mesos, i acumula des de l'inici de la crisi una pèrdua de 5.667 empreses.

Però la solució imposada pel govern espanyol amb un decret per reactivar el sector –liberalitzar horaris comercials– no és gaire efectiva, segons les dades de la patronal de comerciants. La comunitat autònoma amb més llibertat en aquest tipus de regulació, Madrid, és, segons les dades de l'INE extretes per la Confederació, un dels llocs on més locals comercials s'han perdut des de l'inici de la crisi: un 8,28%, pel 3,36% que han tancat a Catalunya.

Fraile ha considerat també que la majoria de les botigues catalanes no han fet cas de la liberalització d'horaris i que reconeixen la competència de la Generalitat per regular el sector.

Impacte de l'IVA

Fraile ha assegurat que, segons una enquesta interna entre els comerciants, el 75% dels petits botiguers de Catalunya no han repercutit la pujada de l'IVA, però tot i així s'ha notat en les vendes, per l'efecte "psicològic". Malgrat tot, el secretari general de la patronal ha considerat que en els pròxims mesos no es podrà seguir assumint el nou impost, que ha passat del 18 al 21% per a la majoria de productes a costa dels marges.

Els comerciants han exigit al nou Govern que surti de les eleccions al Parlament que impulsi "mesures urgents" per reactivar el sector i que generin "creixement".

stats