ALIMENTACIÓ
Economia 01/05/2016

Partida de pòquer a Freixenet per dirimir el futur de la companyia

La junta es reuneix dilluns per autoritzar l’auditoria de Henkell de cara a una possible compra

Elena Freixa
3 min
Partida de pòquer a Freixenet per dirimir el futur de la companyia

BarcelonaEls Freixenet juguen aquest dilluns la seva partida de pòquer particular. Les tres branques de la família celebren una nova reunió que ha de desbloquejar la situació de l’empresa aprovant l’obertura dels comptes perquè Henkell formalitzi l’oferta de compra. La due diligence és el següent pas a fer perquè els possibles compradors alemanys tinguin accés als números i puguin auditar-los i valorar l’empresa. Donar llum verda a aquest procés és un pas important perquè, encara que no compromet a res, sí que suposa la cessió d’informació sensible a Henkell, que, avui, és encara competidor de Freixenet com a productor de cava. Serà el primer cop que el grup català deixa que un estrany a la família escarbi en els números.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els equilibris per aconseguir el quòrum són fràgils i tot pot passar, asseguren a l’ARA fonts de la companyia. I és que cada branca d’accionistes pot tenir encara algun as a la màniga. El director financer del grup, Enrique Hevia, ha mostrat les seves cartes favorables a la venda a Henkell, però li cal guanyar el suport majoritari de la família Bonet (a la qual pertany el president del grup, Josep Lluís Bonet), que no ho té tan clar. Tot i que no han transcendit els detalls de l’oferta de Henkell, fonts pròximes certifiquen que han posat com a condició poder comprar una majoria de Freixenet.

Les tres grans famílies de Freixenet

Això obre tot d’escenaris de sumes i restes en què els quatre germans Bonet -Josep Lluís, Pere, Eudald i Pilar- poden ser decisius i en què es barregen interessos econòmics i afinitats personals (vegeu el gràfic). Els Bonet estan dividits entre si permetre que la via Henkell avanci i decantar-se un cop hi hagi oferta vinculant, o bé girar l’esquena a aquesta opció i acostar-se als Ferrer, la tercera branca en discòrdia, que s’oposa a vendre.

El president de Freixenet és un dels Bonet que no han fet encara cap gest que delati què acabaran fent, com la seva germana Pilar, que fonts pròximes a Freixenet veuen més en sintonia amb els Ferrer que no pas amb els Hevia. Eudald i Pere Bonet són favorables a esperar el resultat de l’auditoria i escoltar l’oferta que arribi de fora.

Sota la batuta de Josep Ferrer -president d’honor de Freixenet-, els Ferrer Noguer controlen el 42% de l’empresa. El patriarca de Freixenet, juntament amb el seu fill Pere Ferrer, que n’és el conseller delegat, confia a guanyar encara la partida. Només que sumés el suport d’un dels germans Bonet indecisos, tindria una majoria que pot frenar l’operació Henkell. Però, quina és l’alternativa?

Els estatuts de Freixenet confereixen als Ferrer una oportunitat per retenir les caves, ja que tenen dret a tanteig preferent. Els Ferrer tenen en marxa una negociació amb la banca per aconseguir el finançament que els permeti fer una oferta i quedar-se la part dels accionistes que vulguin marxar, com és el cas dels Hevia. Qui sap si al consell de demà podran jugar ja la carta del crèdit bancari.

El repte del relleu generacional

Pere Ferrer ha sigut blanc de crítiques tant dels Hevia com dels Bonet per la seva gestió com a conseller delegat. Fonts pròximes a l’empresa, però, qüestionen que tota la responsabilitat sigui atribuïble a Ferrer, quan “moltes de les decisions preses en els últims anys, encertades o no, han passat pel consell d’administració”, on hi són tots presents.

A banda de la situació econòmica del grup -amb la caiguda de vendes i els guanys raquítics dels últims temps- hi ha un altre ingredient a tenir en compte. La tercera generació que està ara al consell veu com s’aproxima l’hora de donar pas a la següent, molt més nombrosa, i augura encara més dificultats de gestió futura perquè el pes accionarial de cadascú es diluirà encara més. Freixenet no ha abordat fins ara la professionalització del consell com han fet altres empreses familiars catalanes per evitar els problemes associats al relleu generacional. Ara, però, pot veure’s abocada a fer-ho. La negociació dels Ferrer amb la banca per intentar retenir les caves pot comportar aquesta condició: finançament a canvi que Pere Ferrer faci un pas al costat per cedir la batuta a un extern a la família.

stats