Economia 09/05/2012

Serra Ramoneda: "A Rato li han posat la pistola al pit i li han dit 'o marxes o no hi ha ni un duro'"

L'economista i expresident de CatalunyaCaixa ha assegurat a RAC1 que Rodrigo Rato es resistia a deixar l'entitat financera perquè no volia ser una "segona figura"

Ara
2 min
Antoni Serra Ramoneda publica un llibre esperat sobre l'evolució del segment de caixes espanyoles i la seva desaparició final.

BarcelonaL'economista i expresident de Catalunya Caixa Antoni Serra Ramoneda ha assenyalat a 'El Món a RAC1' que l'expresident de Bankia, Rodrigo Rato, va mostrar molta resistència a deixar el lideratge de l'entitat. Per aquest motiu ha apuntat que "li han posat una pistola al pit" per fer-li abandonar el càrrec. Des del seu punt de vista, que abandonés la presidència de Bankia era el condicionant perquè fos rescatada. En paraules del doctor en economia, el govern espanyol va dir a Rato: "O marxes o no hi ha un duro".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, Serra Ramoneda opina que no es pot concretar si hi ha hagut un tracte de favor cap a Bankia per part de l'Estat. Diu que això es veurà amb el temps, quan s'hagi nacionalitzat i es vegi què en fa l'Estat, de les seves accions de Bankia. Tot i això, assegura que tothom parla de Bankia, però que "el problema real és al Banco Financiero de Ahorros (BFA)", que és la matriu de Bankia, amb gairebé un 50% de les accions.

Serra Ramoneda ha criticat la gestió de l'entitat BFA, en la qual els auditors "es neguen a signar els comptes presentats" perquè diuen que "les dades que els ensenyen els gestors són falses", segons els professionals que han de verificar-les.

L'expresident de CatalunyaCaixa insisteix que, "ara que ja ha rebut una injecció de cavall", caldrà esperar per veure què en fa. Assegura una nacionalització i diu que el dubte més notable és saber si l'Estat estarà interessat a ser propietari d'una entitat financera, i en cas que sigui que no, ha dubtat: "Veurem qui es quedarà aquestes accions".

Quan se li ha preguntat per si era necessària la intervenció, Serra ha contestat amb una disjuntiva: "era o entrar en suspensió de pagaments o injectar liquiditat per part de l'Estat". "El forat de BFA", diu, no permetia cap altra solució.

La gestió de Bankia no ha passat inadvertida en l'entrevista, i Serra Ramoneda ha estat clar al respecte: "Els gestors de Bankia eren polítics".

Sobre les caixes catalanes, el doctor en economia ha insistit que Kutxa és la millor opció per comprar tant Unnim com CatalunyaCaixa, "preservar la catalanitat" a través de vendre-la a Banc Sabadell només "significarà tancar sucursals perquè hi ha superposició" al carrer entres les dues entitats i farà que es perdi "el model de caixa". Des del seu punt de vista, Kutxa "està sanejada i ha estat ben gestionada", cosa que fa que sigui "una bona candidata".

stats